Ik hoor het regelmatig mensen zeggen. Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille.
Maar wat bedoelen ze daar dan eigenlijk mee?

Als puber ben ik ongelooflijk gepest. Wanneer pesten de medaille is, dan zou volgens deze wetenschap de ene kan van de medaille de gepeste persoon zijn en de andere kant van de medaille is dan de pester. Dit voelt pijnlijk. Ik wil namelijk helemaal niet verbonden zijn met die persoon die mij pest.

De medaille

Wanneer je op een medaille slaat ontstaat er een deuk in de medaille. Als je hem dan omdraait zul je aan de andere kant een berg zien. Als het mogelijk was om de berg in de deuk te leggen zou de medaille weer één zijn. Neutraal zijn.

Dus de 2 kanten van de medaille samen zijn neutraal.

Kracht: slachtofferschap vs creator

Hoe pas je dit toe wanneer je je slachtoffer voelt, zoals bij het voorbeeld van gepest worden. Natuurlijk zijn de dader en het slachtoffer met elkaar verbonden en ook begrijp ik dat ze beiden een andere kant van de medaille zijn.
Mijn volgende vraag is dan wat levert mij deze informatie op? Wat kan ik hiermee?

Ik zie het zo. Beide opereren vanuit onzekerheid, de ene overbluft dit en zoekt een andere onzekere persoon. Door te pesten voel je de onzekerheid niet meer en wordt je zelfs extra gewaardeerd door anderen in de klas. Je denkt niet meer onzeker te zijn. Ik vraag me af of dit niet een illusie is.

De gepeste, het slachtoffer, laat dit allemaal gebeuren, omdat hij denkt niet anders te verdienen. Vaak zit hier al een ander probleem onder waardoor je dit meemaakt. Er is al een gebrek aan eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het is interessant om eens te kijken hoe het komt dat een slachtoffer zo is geworden. Wat is er gebeurd in het verleden (als jong kind en ook in de baarmoeder).

Het is in ieder geval zo dat beiden niet in hun kracht staan. De pester is in deze de creator (van een illusie) en de gepeste het slachtoffer. Samen zijn ze de berg en de deuk. De andere kant van dezelfde medaille. De neutrale medaille is dan KRACHT.

 

Wanneer je dit begint te doorzien, kun je hier ook gebruik van maken.

 

Wanneer jou kind zichzelf als een slachtoffer ziet, dan is het belangrijk om hem (of haar natuurlijk) in zijn kracht te zetten. Door te kijken naar zijn eigenwaarde en zijn zelfvertrouwen. 
Was die er wel als klein kind? Hoe is dit bij jou? Wat gebeurde er in de zwangerschap als je kijkt naar jouw eigenwaarde en/of je zelfvertrouwen?

In mijn situatie is mijn pester in zijn kracht gaan staan. Deze jongen een eigen bedrijf begonnen in het buitenland. Hij heeft een prachtige wereld gecreëerd voor zichzelf en zijn gezin. En toen hij zelf kinderen had heeft hij me zelfs zijn verontschuldigingen aangeboden. Dat is pas in je kracht staan. 

Voor het slachtoffer is het belangrijk om meer kracht te halen uit jezelf. Wat zijn je talenten, wat zijn je overtuigingen, wat zeggen de stemmen in je hoofd.
Uiteindelijk is het ook mij gelukt. Mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde is inmens gegroeid sinds mijn puberteit, en groeit nog steeds.
Doordat de kracht in mezelf is gegroeid is de onzekerheid als vanzelf verdwenen. Hierdoor hoefde ik ook geen slachtoffer meer te zijn en hoefde ik me niet meer te verbergen.

Meestal is het niet zo eenvoudig om de medaille neutraal te maken. 
Er zijn ook vaak meerder thema’s (medailles) die meespelen.

Er spelen vaak meerdere medailles in één probleem

In dit voorbeeld speelt schuld en onschuld ook mee. De medaille die hierbij hoort is vergeving.

 

Vergeving: schuld vs onschuld

 

Vergeving is een hele krachtige medaille.
Wanneer je dit kunt kom je in een nieuwe kracht terecht.
Vergeving begint met jezelf vergeven.
En vaak is de eerst stap naar jezelf vergeven, lief zijn voor jezelf.

Het slachtoffer zijn is een overlevingsstrategie.
Het is een strategie die ervoor zorgt dat je niet in je kracht gaat staan. Dus de vraag is waar is dat voor nodig? Zijn er ouders die dit niet zouden aankunnen? Voel je je bang of schuldig om jezelf te laten zien? Past dat niet in je gezin, op school, je team?

Wees dus lief voor jezelf.
Vergeef jezelf dat je jezelf klein hebt gemaakt. Als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt… hakken ze hem er misschien wel af, zegt het spreekwoord. Dat kan dus de reden zijn om jezelf klein te maken. Dan val je niet op, dan ziet niemand je.
Begin dus met kleine stapjes.
Wees dankbaar voor wat er goed ging die dag. Zie de kleine puntjes geluk.

Stapje voor stapje dankbaarheid zal je kracht groeien.
Zul je blij zijn met jezelf en je niet meer hoeven aanpassen aan anderen.

Wanneer ik terug ga naar mijn voorbeeld, vond ik het heel moeilijk om stil te staan bij wat ik mezelf aandeed. Ik liet toe dat iemand me peste, ik vroeg aan niemand hulp. Ik liet mijn vader bepalen dat ik elke dag met de groep waar deze (en andere) pesters inzaten meefietste. Terwijl er een kortere en (emotioneel) minder pijnlijke weg was.

 

Deze emoties zijn belangrijk om te voelen.

 

Voel je de onmacht van dit meisje?
De hulpeloosheid?
Als je dieper graaft zit er ook boosheid en verdriet, maar die zat zo diep, dat ik die toen helemaal niet voelde. Ik verstarde gewoon, liet alles gebeuren en ‘zat het uit’.

Pas toen ik al die gevoelens kon voelen, kon ik mezelf de liefde en het vertrouwen geven die ik thuis niet kreeg of in ieder geval thuis niet voelde. Het doorvoelen van deze emoties geven heling. Het eerste stapje naar genezing.
Een volgend stapje was de ander vergeven vanuit het hart. Vergeven vanuit mijn hoofd had ik al lang gedaan. Door mijn aandeel hierin te begrijpen, mijn verantwoordelijkheid te nemen door mezelf te vergeven en door mijn kracht te laten groeien kon ik de ander(en) vergeven vanuit mijn hart, mijn ziel.

Deze kracht zit diep en is bij iedereen aanwezig!
Echter is deze kracht zo groot dat we vaak bang zijn om deze kracht echt te laten schijnen. Bang voor het grote licht wat in je zit in plaats van angst voor de duisternis.
De duisternis ken je namenlijk al, maar dat licht dat is nieuw en onbekend.
Vandaar dat je stapje voor stapje je wonden heelt, de pleisters eraf kan halen en het licht steeds een beetje feller kan gaan laten schijnen.

Wanneer je een ander wilt helpen, zoals je kind. 
Wees dan geduldig en vol vertrouwen.
Stapje voor stapje en zorg voor voldoende veiligheid thuis.

Heb jij wel eens geprobeerd om naar de andere kant van de medaille te kijken? Om te voelen wat dit je zou opleveren wanneer je weet dat jij onderdeel bent van deze medaille? En dat jij de medaille neutraal kan en mag maken?

Het kan zo maar zijn dat je een hele verrassing krijgt wanneer je beiden kanten van de medaille begrijpt. Net zoals in mijn voorbeeld, kwam er een verrassende nieuwe kracht om de hoek kijken. Een kracht die ik nooit ontdekt zou hebben als ik niet eerst een slachtoffer was geweest.

 

Heb je vragen of wil je een gesprek?
Stel hem hieronder of maak een afspraak via www.bianca-gerritsen.nl/gratis-gesprek