Ik hoor het regelmatig mensen zeggen. Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille.
Maar wat bedoelen ze daar dan eigenlijk mee?

De medaille

Wanneer je op een medaille slaat ontstaat er een deuk in de medaille. Als je hem dan omdraait zul je aan de andere kant een berg zien. Als het mogelijk was om de berg in de deuk te leggen zou de medaille weer één zijn. Neutraal zijn.

Dus de 2 kanten van de medaille samen zijn neutraal.

Kracht: slachtofferschap vs creator

Hoe pas je dit toe wanneer je je slachtoffer voelt, zoals bij het voorbeeld van gepest worden. Natuurlijk zijn de dader en het slachtoffer met elkaar verbonden en ook begrijp ik dat ze beiden een andere kant van de medaille zijn.
Mijn volgende vraag is dan wat levert mij deze informatie op? Wat kan ik hiermee?

Ik zie het zo. Beide opereren vanuit onzekerheid, de ene overbluft dit en zoekt een andere onzekere persoon. Door te pesten voel je de onzekerheid niet meer en wordt je zelfs extra gewaardeerd door anderen in de klas. Je denkt niet meer onzeker te zijn. Ik vraag me af of dit niet een illusie is.

De gepeste, het slachtoffer, laat dit allemaal gebeuren, omdat hij denkt niet anders te verdienen. Vaak zit hier al een ander probleem onder waardoor je dit meemaakt. Er is al een gebrek aan eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het is interessant om eens te kijken hoe het komt dat een slachtoffer zo is geworden. Wat is er gebeurd in het verleden (als jong kind en ook in de baarmoeder).

Het is in ieder geval zo dat beiden niet in hun kracht staan. De pester is in deze de creator (van een illusie) en de gepeste het slachtoffer. Samen zijn ze de berg en de deuk. De andere kant van dezelfde medaille. De neutrale medaille is dan KRACHT.

Of je kind heeft het journaal meegepikt waar ze vertellen dat er een kind is gestorven in het zwembad. Zeker wanneer je kind een beelddenker is, ziet hij dit verhaal voor zich. Hij ziet iemand verdrinken in het water, wat de angst kan verklaren.
Het kan ook zo zijn dat de angst voor water één van de vele angsten zijn. De angst lijkt zich uit te breiden als een olievlek. Er zijn steeds meer dingen waar je kind bang voor is of lijkt te zijn. Sommige ouders zitten dan met hun handen in het haar. Voor jou als ouder is het onbegrijpelijk dat je kind zoveel dingen eng vind. Dit zie ik gebeuren wanneer de oorzaak van de angst niet wordt gevonden en opgelost. Wanneer je de oorzaak achterhaald en daar mee gaat werken, die gaat helen, zul je zien dat van binnen uit de olievlek steeds lichter wordt. De stapelangsten verdwijnen dan ook geleidelijk.

Wanneer je dit begint te doorzien,

kun je hier ook gebruik van maken.

Wanneer jou kind zichzelf als een slachtoffer ziet, dan is het belangrijk om hem (of haar natuurlijk) in zijn kracht te zetten. Door te kijken naar zijn eigenwaarde en zijn zelfvertrouwen. 
Was die er wel als klein kind? Hoe is dit bij jou? Wat gebeurde er in de zwangerschap als je kijkt naar jouw eigenwaarde en/of je zelfvertrouwen?

In mijn situatie is mijn pester in zijn kracht gaan staan. Deze jongen een eigen bedrijf begonnen in het buitenland. Hij heeft een prachtige wereld gecreëerd voor zichzelf en zijn gezin. En toen hij zelf kinderen had heeft hij me zelfs zijn verontschuldigingen aangeboden. Dat is pas in je kracht staan. 

Voor het slachtoffer is het belangrijk om meer kracht te halen uit jezelf. Wat zijn je talenten, wat zijn je overtuigingen, wat zeggen de stemmen in je hoofd.
Uiteindelijk is het ook mij gelukt. Mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde is inmens gegroeid sinds mijn puberteit, en groeit nog steeds.
Doordat de kracht in mezelf is gegroeid is de onzekerheid als vanzelf verdwenen. Hierdoor hoefde ik ook geen slachtoffer meer te zijn en hoefde ik me niet meer te verbergen.

Meestal is het niet zo eenvoudig om de medaille neutraal te maken. 
Er zijn ook vaak meerder thema’s (medailles) die meespelen.

Er spelen vaak meerdere

medailles in één probleem

In dit voorbeeld speelt schuld en onschuld ook mee. De medaille die hierbij hoort is vergeving.

Vergeving: schuld vs onschuld

Vergeving is een hele krachtige medaille.
Wanneer je dit kunt kom je in een nieuwe kracht terecht.
Vergeving begint met jezelf vergeven.
En vaak is de eerst stap naar jezelf vergeven, lief zijn voor jezelf.

Het slachtoffer zijn is een overlevingsstrategie.
Het is een strategie die ervoor zorgt dat je niet in je kracht gaat staan. Dus de vraag is waar is dat voor nodig? Zijn er ouders die dit niet zouden aankunnen? Voel je je bang of schuldig om jezelf te laten zien? Past dat niet in je gezin, op school, je team?

Wees dus lief voor jezelf.
Vergeef jezelf dat je jezelf klein hebt gemaakt. Als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt… hakken ze hem er misschien wel af, zegt het spreekwoord. Dat kan dus de reden zijn om jezelf klein te maken. Dan val je niet op, dan ziet niemand je.
Begin dus met kleine stapjes.
Wees dankbaar voor wat er goed ging die dag. Zie de kleine puntjes geluk.

Stapje voor stapje dankbaarheid zal je kracht groeien.
Zul je blij zijn met jezelf en je niet meer hoeven aanpassen aan anderen.

Wanneer ik terug ga naar mijn voorbeeld, vond ik het heel moeilijk om stil te staan bij wat ik mezelf aandeed. Ik liet toe dat iemand me peste, ik vroeg aan niemand hulp. Ik liet mijn vader bepalen dat ik elke dag met de groep waar deze (en andere) pesters inzaten meefietste. Terwijl er een kortere en (emotioneel) minder pijnlijke weg was.

Deze emoties zijn belangrijk om te voelen.

Voel je de onmacht van dit meisje?
De hulpeloosheid?
Als je dieper graaft zit er ook boosheid en verdriet, maar die zat zo diep, dat ik die toen helemaal niet voelde. Ik verstarde gewoon, liet alles gebeuren en ‘zat het uit’.

Pas toen ik al die gevoelens kon voelen, kon ik mezelf de liefde en het vertrouwen geven die ik thuis niet kreeg of in ieder geval thuis niet voelde. Het doorvoelen van deze emoties geven heling. Het eerste stapje naar genezing.
Een volgend stapje was de ander vergeven vanuit het hart. Vergeven vanuit mijn hoofd had ik al lang gedaan. Door mijn aandeel hierin te begrijpen, mijn verantwoordelijkheid te nemen door mezelf te vergeven en door mijn kracht te laten groeien kon ik de ander(en) vergeven vanuit mijn hart, mijn ziel.

Deze kracht zit diep en is bij iedereen aanwezig!
Echter is deze kracht zo groot dat we vaak bang zijn om deze kracht echt te laten schijnen. Bang voor het grote licht wat in je zit in plaats van angst voor de duisternis.
De duisternis ken je namenlijk al, maar dat licht dat is nieuw en onbekend.
Vandaar dat je stapje voor stapje je wonden heelt, de pleisters eraf kan halen en het licht steeds een beetje feller kan gaan laten schijnen.

Wanneer je een ander wilt helpen, zoals je kind. 
Wees dan geduldig en vol vertrouwen.
Stapje voor stapje en zorg voor voldoende veiligheid thuis.

Heb jij wel eens geprobeerd om naar de andere kant van de medaille te kijken? Om te voelen wat dit je zou opleveren wanneer je weet dat jij onderdeel bent van deze medaille? En dat jij de medaille neutraal kan en mag maken?

Het kan zo maar zijn dat je een hele verrassing krijgt wanneer je beiden kanten van de medaille begrijpt. Net zoals in mijn voorbeeld, kwam er een verrassende nieuwe kracht om de hoek kijken. Een kracht die ik nooit ontdekt zou hebben als ik niet eerst een slachtoffer was geweest.

 

Heb je vragen of wil je een gesprek?
Stel hem hieronder of maak een afspraak via www.bianca-gerritsen.nl/gratis-gesprek

Waarom huilen baby’s? – Deel 3, een geboortetrauma

Een 3 delige serie over het huilen van baby’s. Deze laatste blog gaat over het geboortetrauma.

Veiligheid

Vaak denken we met veiligheid aan onze omgeving. Zijn de deuren kind-veilig, zijn de stopcontacten kind-veilig, tocht het, is het te warm. Maar is dit wel de belangrijkste veiligheid? Het kind- of babyveilig maken van je huis heeft nogal wat voeten in de aarde.Het...

Regie over je bevalling!

Regie over je bevalling! Ik ben moeder van 6 kinderen, en heb 6 keer een bevalling mogen meemaken. Ik heb me in die tijd niet verdiept in het maken van een bevalplan, ik luisterde naar mijn verloskundige en mijn gynaecoloog en liet het gewoon gebeuren. Dit hoeft...

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag. Feesten over de bevrijding van de oorlog, maar ook onszelf bevrijden van blokkades. Zeker de familiepatronen die we van onze (groot)ouders hebben meegekregen over de oorlog.

Het gedrag gekoppeld aan je geboorteverhaal

In deze blog leg ik je graag uit wat de ervaringen in de baarmoeder te maken hebben met je gedrag.In mijn optiek is gedrag altijd logisch!Soms is het even zoeken naar de logica. Mijn klanten zijn altijd blij met deze ‘gebruiksaanwijzing’ van hun kind of zichzelf. Ik...

Zwemles en angst

Zwemles en angst
Wat mij betreft niet nodig.
De angst mag er zijn en mag jou en je kind de verborgen boodschap leren, maar het hoeft geen probleem te worden.
Het trauma of de oorzaak van de angst kun je altijd helen.

Elke medaille heeft 2 kanten

Ik hoor het regelmatig mensen zeggen. Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille. Maar wat bedoelen ze daar dan eigenlijk mee? De medaille Wanneer je op een medaille slaat ontstaat er een deuk in de medaille. Als je hem dan omdraait zul je aan de andere kant een berg...

Rust, zo nodig wanneer je die niet krijgt.

Rust, zo nodig wanneer je die niet krijgt. Na een nacht geen oog dicht doen, omdat je baby huilt is het ochtend. Jouw taak als moeder om te zorgen dan je andere kind opstaat, zijn kleren aandoet (die hij natuurlijk zelf wil aandoen, ook al kan hij dat nog niet), zijn...

Waarom huilen baby’s? – Deel 2, de oorzaken

Een 3 delige serie over het huilen van baby’s. Deze blog gaat over de verschillende oorzaken van het huilen.

Is je baby een huilbaby? Kun je een huilbaby voorkomen?

Onze dochter huilde na haar geboorte veel, heel veel.Dit begon al in het ziekenhuis wanneer ik naar de wc wilde, ze werd altijd wakker en begon te huilen. Ook wanneer ik me nog niet eens bewogen had. Het duurde echt even voordat ik uit bed was, want door de...

Veiligheid

Vaak denken we met veiligheid aan onze omgeving. Zijn de deuren kind-veilig, zijn de stopcontacten kind-veilig, tocht het, is het te warm. Maar is dit wel de belangrijkste veiligheid? Het kind- of babyveilig maken van je huis heeft nogal wat voeten in de aarde.Het...

Het dragen van je baby geeft hem zelfvertrouwen

Vaak krijg ik de vraag of dragen wel zo nodig is. Of je baby dragen niet pure verwennerij is, want je baby hoort toch in bed te slapen? Of een draagdoek wel een goede aanschaf is. De vraag: ‘als ik mijn baby draag, optil of neerleg maakt het dan wat uit HOE ik dit...

Elke medaille heeft 2 kanten

Ik hoor het regelmatig mensen zeggen. Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille. Maar wat bedoelen ze daar dan eigenlijk mee? De medaille Wanneer je op een medaille slaat ontstaat er een deuk in de medaille. Als je hem dan omdraait zul je aan de andere kant een berg...

Rust, zo nodig wanneer je die niet krijgt.

Rust, zo nodig wanneer je die niet krijgt. Na een nacht geen oog dicht doen, omdat je baby huilt is het ochtend. Jouw taak als moeder om te zorgen dan je andere kind opstaat, zijn kleren aandoet (die hij natuurlijk zelf wil aandoen, ook al kan hij dat nog niet), zijn...

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag. Feesten over de bevrijding van de oorlog, maar ook onszelf bevrijden van blokkades. Zeker de familiepatronen die we van onze (groot)ouders hebben meegekregen over de oorlog.

Waarom huilen baby’s? – Deel 2, de oorzaken

Een 3 delige serie over het huilen van baby’s. Deze blog gaat over de verschillende oorzaken van het huilen.

Een schedelelektrode is geen plakkertje

Foto: vrijegeboorte.nl Ik weet het nog heel goed, onze kinderen werden in het ziekenhuis geboren en om ze goed in de gaten te houden kreeg ik een inwendig CTG wat ze vastmaken aan het hoofdje van de baby.Dat zou mij meer bewegingsvrijheid geven en wie wil dat nu niet?...

Is je baby een huilbaby? Kun je een huilbaby voorkomen?

Onze dochter huilde na haar geboorte veel, heel veel.Dit begon al in het ziekenhuis wanneer ik naar de wc wilde, ze werd altijd wakker en begon te huilen. Ook wanneer ik me nog niet eens bewogen had. Het duurde echt even voordat ik uit bed was, want door de...

Staat jouw brein aan?

Staat jouw brein nog aan?
Je autonome zenuwstelsel heeft 2 kamers, de ontspanningskamer en de spanningskamer. Ideaal gezien zou je 80% van de tijd in de ontspanningskamer mogen doorbrengen. Ik leg je uit hoe dit werkt en heb een fijne video opgenomen met een oefening om je uit je hoofd te halen, je brein op een laag pitje te zetten en volledig in de ontspanning te geraken.

Hoe machteloosheid veranderd in eenzaamheid

Je baby huilt, alweer. Je bent moe, al maanden.Je weet het ook niet meer. Het krijgen van een baby is toch het mooiste wat er is?Je stroomt over van liefde, je kan uren naar je baby kijken en genieten. Je bent gelukkig, tevreden en dankbaar. Toch?Maar dan slaat de...

Je baby huilt en je weet niet of dat wat je in zijn ogen ziet angst is

Waar is jouw moederlijke intuïtie? Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik moeder werd en ik dacht dat ik ons kindje wel zou begrijpen, ze had immers 9 maanden in mijn buik gezeten en ik was verpleegkundige. Ik had in mijn opleiding allerlei informatie gekregen...

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag. Feesten over de bevrijding van de oorlog, maar ook onszelf bevrijden van blokkades. Zeker de familiepatronen die we van onze (groot)ouders hebben meegekregen over de oorlog.

Een schedelelektrode is geen plakkertje

Foto: vrijegeboorte.nl Ik weet het nog heel goed, onze kinderen werden in het ziekenhuis geboren en om ze goed in de gaten te houden kreeg ik een inwendig CTG wat ze vastmaken aan het hoofdje van de baby.Dat zou mij meer bewegingsvrijheid geven en wie wil dat nu niet?...

Zwemles en angst

Zwemles en angst
Wat mij betreft niet nodig.
De angst mag er zijn en mag jou en je kind de verborgen boodschap leren, maar het hoeft geen probleem te worden.
Het trauma of de oorzaak van de angst kun je altijd helen.

Staat jouw brein aan?

Staat jouw brein nog aan?
Je autonome zenuwstelsel heeft 2 kamers, de ontspanningskamer en de spanningskamer. Ideaal gezien zou je 80% van de tijd in de ontspanningskamer mogen doorbrengen. Ik leg je uit hoe dit werkt en heb een fijne video opgenomen met een oefening om je uit je hoofd te halen, je brein op een laag pitje te zetten en volledig in de ontspanning te geraken.

Waarom huilen baby’s? – Deel 2, de oorzaken

Een 3 delige serie over het huilen van baby’s. Deze blog gaat over de verschillende oorzaken van het huilen.

Regie over je bevalling!

Regie over je bevalling! Ik ben moeder van 6 kinderen, en heb 6 keer een bevalling mogen meemaken. Ik heb me in die tijd niet verdiept in het maken van een bevalplan, ik luisterde naar mijn verloskundige en mijn gynaecoloog en liet het gewoon gebeuren. Dit hoeft...

Is je baby een huilbaby? Kun je een huilbaby voorkomen?

Onze dochter huilde na haar geboorte veel, heel veel.Dit begon al in het ziekenhuis wanneer ik naar de wc wilde, ze werd altijd wakker en begon te huilen. Ook wanneer ik me nog niet eens bewogen had. Het duurde echt even voordat ik uit bed was, want door de...

Hoe machteloosheid veranderd in eenzaamheid

Je baby huilt, alweer. Je bent moe, al maanden.Je weet het ook niet meer. Het krijgen van een baby is toch het mooiste wat er is?Je stroomt over van liefde, je kan uren naar je baby kijken en genieten. Je bent gelukkig, tevreden en dankbaar. Toch?Maar dan slaat de...

Het gedrag gekoppeld aan je geboorteverhaal

In deze blog leg ik je graag uit wat de ervaringen in de baarmoeder te maken hebben met je gedrag.In mijn optiek is gedrag altijd logisch!Soms is het even zoeken naar de logica. Mijn klanten zijn altijd blij met deze ‘gebruiksaanwijzing’ van hun kind of zichzelf. Ik...