In het eerste deel heb ik uitgelegd wat hechting is en hoe die tot stand komt.
In het tweede deel ging ik in op de hechting in de zwangerschap en wat je kunt doen wanneer je verbinding met je baby niet vanzelfsprekend is.
In dit derde en laatste deel wil ik ingaan op de hechting na de geboorte.
Dit is de hechting waar het meeste over gepraat wordt en er zullen zeker wat open deuren voorbij komen.
De hechting is de band tussen jou als ouder en je baby. Het is zijn veilige basis. Vanuit deze basis groeit hij op, met alle ervaringen die daarbij horen.
Hoe beter de hechting tot stand komt, hoe meer zelfvertrouwen hij ontwikkelt. En zoals ik in het tweede deel al aangaf, begint deze band in de zwangerschap. Vanaf de conceptie.
Een goede hechting wordt een veilige hechting genoemd. En wanneer de band wordt overschaduwd door ziekte, rouw, zorgen, stress of iets anders dan is deze hechting minder veilig of zelfs onveilig. Je baby voelt dan allerlei verschillende gevoelens van jou en weet niet of ze aan hem zijn gericht.
En nu kan het zijn dat jij dit leest en jij je schuldig voelt omdat je een moeilijke zwangerschap had, vol zorgen, pijn, heftige emoties of medische problemen. Weet dan dat ook na de geboorte je deze band kunt versterken en verdiepen. Besef wel dat dit tijd nodig heeft.
Na de geboorte zijn er een paar dingen belangrijk.
Het begint met het gouden uur, wat meestal wat langer duurt dan een uur. In dit uur maken jullie als ouders het eerste contact met je baby. Je baby zal 9 magische fasen laten zien, zoals huilen, oogcontact, rust en slapen, de borstcrawl en het zoeken een aanhappen van de tepel voor borstvoeding.
In deze bijzondere tijd mag jij je baby volgen, laat hem leidend zijn.
Na deze gouden periode kun je ervoor kiezen om de navelstreng af te klemmen. Hier vertel ik binnenkort meer over in een ander blog artikel.
Na dit prachtige begin zijn er nog meer dingen die je kunt doen. En die zijn zeker ook belangrijk wanneer je dit bijzondere begin moet missen ivm nood en medisch ingrijpen.
- Huid-op-huid-contact
De eerste open deur 😉
En toch, wil ik hem noemen. Ik weet nog goed dat ik mijn kraamverzorgster dit hoorde noemen en ik had het in mijn opleiding zelfs geleerd. Maar toch, onze baby had dit toch niet nodig, want alles was goed gegaan. Ik wilde dat ik toen meer wist over hechting en over het geboorteverhaal. Ze had dit zeker nodig. Elke baby heeft dit nodig, om te ontdekken waar mama eindigt en hijzelf begint. Om (extra) geborgenheid en veiligheid te voelen, om te kalmeren en je welkom te voelen.
Tip: doe je baby een luier aan en gebruik een buideltop (dit is een top zodat jij en je baby lekker dicht tegen elkaar aan kunnen liggen onder een heerlijke top). - Voeding
Borstvoeding is precies afgestemd op je baby, met precies de juiste antistoffen, de precieze hoeveelheid vet, eiwit en koolhydraten. En de borstvoeding verandert elke dag. Dus mijn advies start met borstvoeding, met elke druppel zal je baby dankbaar zijn. - Warmte en geborgenheid
Maak contact met je baby vanuit liefde, vanuit jullie liefdesband. Want deze liefdesband is er altijd, ook wanneer de hechting wat storingen heeft. Contact maken van hart tot hart is helend. - Oogcontact en praten
Met oogcontact maak je contact met je baby van ziel tot ziel en dat is heel erg fijn voor jou én voor je baby.
Door met je baby te praten, kun je hem helpen zich veilig te voelen. Ook kan het praten over de ervaringen tijdens de zwangerschap en de geboorte helpen om dit te verwerken. Elke ervaring mag nu verwerkt worden, en de ene baby doet dit met huilen, de andere met onrust of overstrekken. - Langzaam tempo en rust
Je baby mag nu gaan wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Een leven met meer prikkels, luidere geluiden en meer licht. Een totaal andere wereld dan in de baarmoeder. Hij voelt nu ineens honger, koude en gevoelens van anderen. Hij weet nog niet precies wanneer hij zelf iets voelt of wanneer de gevoelens uit de omgeving komen. Het helpt wanneer er genoeg rust momenten zijn voor je baby (en jezelf). Met genoeg rust momenten krijgt hij de tijd om ‘het leven’ te verwerken.
Vergeet niet dat het tempo waarop jij je baby benadert rustig mag zijn. We leven vaak in versnelling 5, maar jouw baby vindt versnelling 1 soms al snel. Vertraag dus altijd rondom je baby, zodat je baby jou kan volgen. - Huilen in nabijheid
Ik ben geen fan van je baby laten huilen terwijl hij alleen is. Huilen is zijn manier om jou wat te vertellen, om zijn emoties te ontladen of om zijn geboorteverhaal (de reis van conceptie tot en met de geboorte) te verwerken. Maak contact van hart tot hart en luister naar je baby. Kom je er niet helemaal uit, mail me gerust! Ik kijk graag even met je mee. - Verwerken van ervaringen die opgedaan zijn in zwangerschap en tijdens geboorte
Voor elke baby is de geboorte een intense beleving, en soms is hij zelf overweldigend of traumatisch. Wanneer er in de zwangerschap spanningen waren, medische problemen waren, geen rust aanwezig was, zorgen waren of sterfte, dan reageert je baby heftiger dan wanneer de zwangerschap perfect verliep. (Zijn er perfecte zwangerschappen?)
Laat je baby zijn verhaal vertellen, of laat je door mij zijn verhaal vertellen. - Je gevoelens aankijken
Wat jij niet draagt, geef je door aan je baby. Daar bedoel ik mee dat wanneer jij verdrietig bent, je ook iets mag doen met dit verdriet. Een potje huilen, een wandeling maken, je hoofd leeg maken, dat wat jij nodig hebt om het verdriet te voelen. Wanneer je het verdriet onder de vloermat veegt, zul je een keer struikelen over de hobbel. Je baby voelt het verdriet, ook wanneer jij dit ontkent. Je baby voelt ook hoe jij hiermee omgaat en wat dat met je doet. Hierbij geld voorbeeld doet volgen. - Rust, voordat jij je baby benadert
Soms zijn we gehaast, gestresst of hebben we een kort lontje door slaapgebrek. Heel menselijk. Probeer voordat je contact maakt met je baby, een paar keer rustig in en uit te ademen. Pak een momentje rust voordat je naar je baby gaat. Want al die gevoelens en gehaastheid voelt je baby meteen. En dan maakt het huilen van je baby niet minder. Daarnaast is het een goede oefening in geduld, want je baby wordt straks peuter. En peuters, zeker die peuters die alles zelf willen doen, kosten (soms heel veel) geduld.
Ik wens je een hele fijne verbinding met je baby.
Een band waarop jullie de rest van het leven op en aan mogen bouwen.
Heb je een vraag?
Vraag een gratis Hart-gesprek aan. Deze maand heb ik nog 5 plekken over.
Of
Kom naar het gratis inloopSPRUITuur op vrijdag 25 juni om 10.00 uur.
Het is online, dus voel je welkom!
Via de knop kom je uit op de facebookgroep waar ook het inloopSPRUITuur zal worden gehouden.
Elke week ben ik aanwezig in mijn facebookcommunity ‘Natuurlijke geboorte’. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.