Zelfliefde
Wat heeft zelfliefde met je zwangerschap te maken?

 

Onvoorwaardelijke zelfliefde. Ken jij dat? Of veroordeel jij jezelf voor iets van je lijf of aan hoe je soms een kort lontje hebt? Of ben jij lief voor jezelf wanneer je jezelf hoort denken dat iets stom is van jezelf of wanneer je verbaal uitvloog naar je dierbare? Praat jij met jezelf als beste vriendin of als iemand die niets waard is?
Kijk je liever, ga dan naar deze video.

 

Zelfliefde is een lastig concept voor me.

Omdat ik niet uit zo’n liefdevol gezin kom waar de liefde stroomde en ik liefdevol ben opgevoed. Ik had niets te klagen hoor en neem mijn ouders ook niets kwalijk. Zij deden wat ze konden, vanuit hoe zij het geleerd hadden en met de beperkingen en blokkades die zij hadden of hebben.
Mijn moeder is al jaren geleden overleden en de band met haar was niet goed. Mijn vader is narcistisch wat de band heel ingewikkeld maakte en hij me uiteindelijk afwees waarna ik gebroken heb met hem. Helaas wezen ook mijn broer en mijn zussen me af waardoor de liefde voor mezelf ver te zoeken was.

Wie was ik, wie mocht ik zijn, wanneer iedereen die me zo nabij stond me afwees? Lang voelde ik dat iedereen wel moest denken dat het aan mij zou liggen, want ik stond alleen. Lang voelde ik me schuldig, had ik meer moeten doen, had ik mezelf nog meer moeten aanpassen? Maar ik kon dat niet meer, mijn verlangen om mezelf te worden was te groot. Dus stond ik alleen.
En nee ik stond niet helemaal alleen, want ik had mijn man en onze kinderen nog. Maar wel moest ik rouwen om mijn ouderlijk gezin. En dat was moeilijk, intens, verdrietig, eenzaam en bevrijdend. Ik mis ze nog steeds en toch zal de relatie nooit meer dezelfde zijn of worden.

Ik moest dus op zoek naar de liefde in mezelf, ik moest de grootste fan worden van mezelf. En daar heb ik de laatste 5 jaar aan gewerkt. Wat een reis.
Ik heb geleerd dat de onvoorwaardelijke zelfliefde het startpunt is om onvoorwaardelijk van een ander te houden. Om zoveel liefde en dankbaarheid te voelen voor een ander.

Hoe ik dat deed?
Dat kan ik het beste beschrijven door de woorden te gebruiken van Anita Moorjani. Zelfliefde is houden van alles van jezelf, ook je te dikke buik, je kromme tenen of je hangende borsten. Het is geen knop die je omzet, het is een proces (en die hoeft geen 5 jaar te duren zoals bij mij). Anita omschrijft dit proces als de volgende: Ga in een omgeving zitten waar je niet wordt gestoord en keer naar binnen, naar de stilte in jezelf. Kijk dan achterom naar je verleden en naar de reis die je hebt gemaakt. Naar alle uitdagingen, moeilijkheden, spanningen of zorgen die je hebt meegemaakt en overwonnen. Want je bent hier. Mij helpt het om dan ook contact te maken met het universum en de aarde zodat ik in alignement ben met mijn ziel, mijn hoger zelf of mijn higher self. Dan voel ik de dankbaarheid, de trots en de liefde voor mezelf. En het is prima als je dat maar 10 seconden voelt. Dan weet je dat het gevoel er is. Blijf dit vaker doen en je zult merken dat dit gevoel van zelfliefde steeds langer blijft en steeds groter wordt.

Ik heb vaak geroepen dat selfcare zo belangrijk is. Dat je elke dag een moment voor jezelf moet plannen, zeker als zwangere of (prille) moeder. En dat ís ook belangrijk, maar niet zo belangrijk als de zelfliefde. Je kan elke dag in bad gaan en toch niet van jezelf houden. Je kan elke dag voor de spiegel staan en zeggen ik hou van je en toch niet van jezelf houden. Het begint bij zelfliefde en dan merk je als vanzelf dat je deze me-moments gaat plannen, omdat je zo van jezelf houdt.

Deze zelfliefde is magisch en helend. En zo nodig wanneer je zwanger bent of net moeder bent. Het helpt je om ja te zeggen tegen jezelf en je grenzen én nee te zeggen tegen je werk of je vrienden. Een balans tussen werk, je privé en je sociale omgeving, zodat jij je het beste voelt en niet alleen maar ja tegen je werk en dan thuis niets meer kunnen of zelf hulp moeten vragen bij het huishouden. Dat is geen zelfliefde. Dat is teveel van jezelf vragen.
En bedenk je eens wat een krachtige boodschap dit is voor je kindje, wanneer jij je beslissingen maakt vanuit zelfliefde! Wanneer jij je kindje nu al laat voelen hoe belangrijk zelfliefde is. Wat een voorbeeld geef je dan. Jouw kindje blijft zich dit namelijk herinneren vanuit zijn celgeheugen. Deze boodschap gaat in zijn of haar cellen zitten op een diep onbewust niveau.
Dus ik wens jou dat je aan de slag gaat met de liefde voor jezelf te voelen, de onvoorwaardelijke zelfliefde!

Vanuit mijn hart wens ik je een prachtig liefdevol 2023!

Wil jij hier verder over praten of heb je vragen?
Plan dan vrijblijvend en gratis een gesprek met me in! Het lijkt me zo fijn om met je te praten.

Ja, ik plan het gratis hart-gesprek in.

Tip!

Wil jij bij mijn gratis masterclass ‘Vanuit vertrouwen bevallen’ zijn?

  • Hierin vertel ik je hoe je dit vertrouwen kunt gaan voelen.
  • Hoe jij kunt ervaren dat jij je kunt ontspannen en dat de beelden die je in de media ziet echt niet waar zijn wat betreft geboorte.
  • Ik vertel je hoe het komt dat je lichaam bij ontspanning ook de angst en pijn beïnvloed en wat jij er zelf aan kunt doen.
  • Ik ga in op een fysiologische geboorte en wat het verschil is met een natuurlijke geboorte.
  • En ik beantwoord al je vragen.

Klik dan op onderstaande knop en schrijf je meteen in! Ik zou het heel leuk vinden wanneer jij erbij bent.

Maandag 9 januari om 19:30 uur