In de vorige blog ‘Hechting van je baby’ ging ik in op de hechting tussen jou als ouder en je baby. In deel 2 van deze drieluik ga ik een stapje verder.

Hechting tijdens de zwangerschap

Maar wat nu wanneer het tijdens de zwangerschap niet of maar gedeeltelijk lukt om een veilige hechting te creëren? Wanneer je vooral bezig bent met je werk, de verhuizing, de verbouwing of jullie huwelijk? Wat gebeurd er dan met de band tussen jou en je baby?
Of wanneer je bent geschrokken van de ontdekking dat je zwanger bent of twijfelt of je wel zwanger wilt zijn?

Ik merk in mijn praktijk vaak dat wanneer er zulke grote gebeurtenissen zijn in je leven, je veel bezig bent met de toekomst, met straks. En veel minder in het moment aanwezig bent. Hoeveel tijd heb je in dit moment voor je baby? Of gaan de dagen voorbij en ben je alleen aanwezig voor je baby wanneer je baby erom vraagt?

Je baby is niet volledig volgroeid, maar zijn bewustzijn is wel volledig aanwezig. En dat voel je wanneer je contact maakt.

De basis van de band, de relatie met je baby start in de zwangerschap (en eigenlijk al iets ervoor).
Jullie delen informatie, zoals smaken, de geluiden van je stem, maar ook van je hart en andere organen. Jij geeft informatie aan je baby én je baby geeft informatie aan jou. Hierdoor leren jullie elkaar steeds beter kennen.

Neem dus elke dag meerdere keren de tijd om even met je baby te zitten. Om in gedachten naar je baby te gaan en een gesprekje te voeren. Om in dit moment aanwezig te zijn voor je baby. Maak verbinding, voel die verbinding en voel de liefde voor dit kleine wezentje.

 

De vraag die jij je zou kunnen stellen is hoe belangrijk is het voor jou om je gehoord en gezien te voelen? En hoe belangrijk is dit voor je baby in de buik denk je?

Ik denk dat je baby er alles aan doet om aandacht van je te krijgen, om zich gehoord, gezien en geliefd te voelen. Denk aan de onverwachte schopjes wanneer je het druk hebt, de schopjes wanneer ze je iets duidelijk willen maken of de gedachten die ineens in je opkomen over je baby.

Wat kun je doen wanneer je gevoelens vol zorgen, angsten of spanningen zijn?
Je baby voelt dit ook en het beïnvloed de relatie tussen jullie. Dat wil niet zeggen dat jullie band hierdoor slecht is of dat je met zekerheid een huilbaby krijgt. Wel heeft het invloed, de hersenen worden bij (veel) spanningen of stress zelfs anders gevormd. De invloed is niet bij elke baby hetzelfde, een baby heeft zijn eigen karakter, zijn eigen temperament, zijn eigen energie. Dus zal elke baby ook anders reageren.

Vanaf dat je dit weet, kun je extra tijd nemen voor jou en je baby. Start bij jezelf. Hoe wil jij je voelen? Nu en tijdens de rest van je zwangerschap? Hoe ga je deze wens werkelijkheid laten worden? En wie kan jou hierbij helpen?

Hoe meer ontspannen en blij jij je voelt hoe makkelijker je de band met je baby kunt verstevigen en verdiepen.
En vergeet niet dat hoe vervelend jij je ook voelt, er altijd een band tussen jou en je baby ontstaat. Altijd. Soms is deze band gemaakt vanuit blijheid en veiligheid, soms vanuit depressieve gevoelens of stress. Elke keer dat je tijd maakt voor jezelf is tijd die je besteed aan de band met je baby.

Lief zijn voor jezelf is liefde geven aan je lijf én aan je baby.

 

Wat wil jij anders doen?

Heb je een vraag?

Vraag een gratis Hart-gesprek aan. Deze maand heb ik nog 5 plekken over.

Of

Kom naar het gratis inloopSPRUITuur op vrijdag 25 juni om 10.00 uur.
Het is online, dus voel je welkom!
Via de knop kom je uit op de facebookgroep waar ook het inloopSPRUITuur zal worden gehouden.

Elke week ben ik aanwezig in mijn facebookcommunity ‘Natuurlijke geboorte’. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.