In dit eerste deel van een drieluik over hechting ga ik in op wat hechting is en hoe je die kunt verbeteren.

Hechting is heel belangrijk en begint al in de zwangerschap.

Maar wat is hechting nu eigenlijk?
Is dat het verliefde gevoel na de geboorte?
Of is het de band die je voelt?
Maar wat als jij niet verliefd bent op je baby en jij die band niet voelt? Is er dan sprake van geen hechting?

Volgens het NCJ (Nederlands Centrum Jeugdgezondheid) is de definitie van hechting: “Onder hechting verstaan we de emotionele, affectieve en duurzame band tussen ouder en kind. Voor een kind betekent dit dat hij troost en nabijheid vindt bij zijn ouder, vooral als hij bang, gespannen of verdrietig is.”
Verder zegt het NCJ: “Een veilige hechting is niet altijd vanzelfsprekend. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer 62% van alle Nederlandse thuiswonende kinderen een veilige hechtingsrelatie opbouwt met zijn ouders. Voor 38% geldt dat dus niet.”

Er wordt bij het NCJ niets vermeld over de hechting van een baby (tijdens de zwangerschap).

Bij 24baby.nl gaan ze hier wel op in.
“Al tijdens je zwangerschap begint de relatie tussen jou en je baby. Je kindje zal in de loop van de zwangerschap contact met je zoeken door bijvoorbeeld te schoppen. Daarnaast reageert hij op je stem. De geluiden van je hart en organen geven je baby een veilig gevoel.”

 

Zelf denk ik dat er altijd hechting is.

En die begint al voor de conceptie. Jullie baby wil graag bij jullie geboren worden. Jullie baby heeft als het ware jullie uitgekozen als ouders op deze aarde. En dan begint de band te groeien. Sommige ouders dromen over hun baby of voelen een aanwezigheid om hun heen.

Wanneer je ontdekt dat je zwanger bent is die eerste reactie belangrijk voor de band, de hechting met je baby. Wanneer je blij en enthousiast bent zal dit de hechting versterken. Wanneer het een verrassing is zal dit de band misschien wat laten wankelen. Zelfs wanneer je niet zwanger wilt zijn en de baby voor je gevoel te vroeg is ontstaat er een band, een hechting. Al zal dit voor je baby niet (meteen) als een fijne, liefdevolle en welkome band voelen.

En weet je, dat is oké.
Voel wat je voelt. Het is belangrijk om al je gevoelens in het hier en nu te voelen. Dan kun je ze verwerken en loslaten. En dat geeft ruimte om ook liefde en blijdschap te mogen voelen.

Dat heeft een bijzonder effect op je baby. Je baby leert wat gevoelens met je doen en ervaart wat er gebeurd wanneer je ze voelt, verwerkt en loslaat. Je baby voelt precies wat jij voelt en ervaart. Zo voelt je baby de ruimte ontstaan en de liefde binnen komen. De band wordt steviger, liefdevoller en er is respect voor elkaars gevoelens.

Dus hechting is voor mij het wonderlijke proces van de ontmoeting van elkaar.
De ontmoeting van jou en je baby van hart tot hart en van ziel tot ziel.

 

Laat me gerust weten hoe jij de band tussen jou en je baby ervaart.

 

 

Heb je een vraag?
Vraag een gratis Hart-gesprek aan. Deze maand heb ik nog 5 plekken over.

Of

Kom naar het gratis inloopSPRUITuur op vrijdag 25 juni om 10.00 uur.
Het is online, dus voel je welkom!
Via de knop kom je uit op de facebookgroep waar ook het inloopSPRUITuur zal worden gehouden.

Elke week ben ik aanwezig in mijn facebookcommunity ‘Natuurlijke geboorte’. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.