Voorbereiden op je bevalling  |  Ondersteuning tijdens de bevalling  |  Steun tot 6 weken erna

Doula begeleiding

Bianca Gerritsen

Geboorte begeleiding

 

Een bevalling is niet iets wat we iedere dag doen, het is een levensveranderende ervaring waarop je jezelf goed wilt voorbereiden. Juist door je goed voor te bereiden kun je ontspannen en vol vertrouwen je bevalling tegemoet gaan. Een bevalling is iets dat je op jou manier wilt doen vanuit je eigen kracht.

Als Doula ondersteun ik jou en je partner door te luisteren naar jouw/jullie wensen en sluit ik mezelf daarop aan met emotionele en fysieke steun. Samen zullen we tijdens een aantal persoonlijke ontmoetingen de verschillende mogelijkheden en wensen bespreken en hier een concreet plan voor schrijven. Zo bereid je je op een fijne en bewuste wijze voor op jouw bevalling.

Mijn ultieme doel als Doula is dat vrouwen en hun partner met een positief gevoel kunnen terugkijken op hun bevalling, ongeacht hoe deze verlopen is. Zeker een bevalling valt niet geheel te plannen of te voorspellen, maar het is wel belangrijk dat je achteraf het gevoel hebt gehad dat jij de regie hebt gehad en dat er naar jouw wensen zijn geluisterd. Elke vrouw en elke bevalling is anders, daarom is mijn begeleiding altijd op maat. Als constante factor ben ik een aanvulling op het geboorteteam en bewaak ik de geboortebubbel zodat jullie je volledig op elkaar en het proces kunnen focussen.

Ik ben meestal beter in praten dan in schrijven.
Dus heb ik voor jullie een video opgenomen over doula zijn en wat dat voor mij betekent. 💜

Herken je dit?

Je bent zwanger en je buik groeit. De bevalling komt steeds dichterbij, een dag die de mooiste van je leven moet zijn. En toch, met het groeien van je buik, kijk je er steeds minder naar uit om te bevallen. Integendeel, je voelt steeds vaker echt angst opkomen als je eraan denkt. Het lijkt wel alsof jij het contact met jezelf kwijt raakt, het contact met je Inner Being.

Uit alle verhalen en beelden op TV zoals schreeuwende vrouwen, bloed en vruchtwater tot tegen de muur, weet je één ding zeker, de bevalling is pijnlijk. Wanneer jij denkt aan die pijn bij de bevalling ben je bang dat je hier niet mee kunt omgaan, dat je die pijnlijke weeën niet kunt opvangen. Dat lukt jou nooit…

Vol vertedering kijk je naar de baby van je vriendin. Dat kleine neusje, die vingertjes, die zachte haartjes… en ineens voel je paniek. Dat hoofdje – het lijkt nu wel klein, maar wanneer je denkt aan je bevalling, lijkt het ineens wel een giga hoofdje wat jij moet baren. En hoewel je weet dat dat moet passen ben je echt bang dat je uitscheurt.

Je vriendinnen, collega’s, de buurvrouw… iedereen komt met bevallingsverhalen nu je zwanger bent. En er zijn er zó veel bij wie de bevalling heel anders liep dan ze hadden gewild. Die naar het ziekenhuis moesten terwijl ze thuis wilden bevallen, ingeknipt werden, verdoving kregen die ze niet wilden of geen pijnstilling als ze dat wél wilden, die niet in het klaargezette bevalbad mochten. En allemaal hebben ze nu enorme spijt en hebben ze het gevoel dat het anders had gekund. En jij bent bang dat dat jou ook overkomt, maar ja, je weet heel goed dat je op alles ja zal roepen als de artsen zeggen dat het veiliger is voor de baby.

Je twijfelt over de plek waar je gaat bevallen. In het ziekenhuis is alles bij de hand en thuis voelt zo thuis. Je wil er geen spijt van krijgen als je voor het ziekenhuis kiest of je kindje tekort doen als je thuis bevalt en er toch iets mis gaat.

Hoe zou het voor je zijn

wanneer jij niet bang bent voor je bevalling en er helemaal op kan vertrouwen dat jouw lijf ervoor gemaakt is om jouw baby te baren. Dat jij vertrouwt op die innerlijke stem, want diep van binnen weet jij wat je wil. Dat je precies weet hoe jij je weeën kunt opvangen, dat er naar je geluisterd wordt en jij vanuit rust en vertrouwen je keuze kunt maken waar je gaat bevallen. Dat jij het contact met je baby voelt waardoor jullie samen een team vormen om elkaar te helpen tijdens de bevalling. En hoe zou het voor je zijn dat jij je partner kunt aangeven wat hij voor je kan doen tijdens de bevalling, zodat jij in je ontspanning kan blijven of geholpen wordt terug te keren naar de ontspanning. Hoe zou het voor je zijn, dat je partner precies weet wat hij kan doen om jou te helpen ontspannen, zodat jullie een team zijn. Zodat jij een bevalling krijgt waar je met een goed gevoel op kan terugkijken zonder spijtgevoelens of gevoelens van gefaald te hebben.

  Dit is mogelijk wanneer

  Jij het Doula traject volgt.

   

  • Een kennismakingsgesprek via telefoon, videobellen of bij jou thuis. Tijdens dit gesprek kijken we of er een klik is. Jullie kunnen mij vertellen over je wensen en verwachtingen en we kijken samen of ik daaraan kan voldoen. Het liefst ontmoet ik jou en je partner samen.
  • Jullie krijgen 3 coachings aan huis van 2 – 3 uur waarin ik jullie alles leer over het fysiologische proces van de bevalling. Ik leer jullie verschillende ontspannings-, ademhalings-, en verlichtingstechnieken zodat je beter voorbereid de bevalling in zal gaan. Daarnaast leer ik je alles over de eventuele complicaties en interventies zodat je weet wat je opties en wensen zijn. Zo hou jij volledig de regie tijdens de bevalling. Tijdens ons laatste gesprek nemen we de tijd om de bevalling door te spreken en eventuele onzekerheden weg te nemen.
  • Indien gewenst ga ik een keer met je mee naar een afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog
  • In week 37 kom ik nog een keer langs om de aankomende bevalling door te nemen en te horen hoe het met jullie op dat moment gaat. Zo blijven we in contact met elkaar en wordt het vertrouwen versterkt.
  • Ik bied ondersteuning bij het opstellen van het geboorteplan
  • Tijdens het gehele traject houden we contact via WhatsApp, telefoon en/of email voor vragen en tips, tot ongeveer 6 weken na de bevalling.
  • Dag en nacht bereikbaar voor wanneer de geboorte zich aandient vanaf 37 weken zwangerschap.
  • Na de bevalling kom ik in de kraamweek even op felicitatie bezoek
  • Na de bevalling kom ik op kraambezoek (4-5 weken na de geboorte) waarin we terugblikken op de geboorte
    
  Doula Geboorte Begeleiding

  Aan het einde van het traject:

  • Heb jij je voorbereid op plan A (je wensen), maar ook plan B of plan C met een geboorteplan maken
  • Heb je vertrouwen in jezelf, je lijf en je intuïtie
  • Weet jij hoe je het beste kunt ontspannen en weet je partner wat hij (of zij) kan doen om jou hierbij te ondersteuenen
  • Je weet hoe je kunt omgaan met spanningen, angst en pijn rondom de bevalling. Je krijgt hier ademhalingstechnieken, ontspanningstechnieken en meditaties voor
  • Je voelt je een team met je partner en hebt alle vertrouwen dat jullie de regie en controle kunnen blijven behouden tijdens de bevalling
  • Heb je een bevalling gehad waar je met een goed gevoel op kan terugkijken

  Wat is een doula?

  Een Doula wordt ook wel zwangerschaps- en geboortecoach genoemd. Ze is een kundige, ervaren vrouw die, aanvullend op de medische zorg, fysieke en emotionele steun biedt bij de geboorte van je kindje. Zij is onderdeel van het geboorteteam. Een Doula leert de aanstaande ouders goed kennen en bespreekt hun wensen, angsten en kan met haar kennis hierop aansluiten en hen ondersteunen. Een Doula is continue aanwezig en dit zorgt ervoor dat paniek minder kans krijgt. Ook zorgt zij voor een veilige en liefdevolle omgeving en bewaakt deze voor de barende vrouw en haar partner.

   

  Overweeg jij een Doula? 

  De aanwezigheid van een Doula geeft vaak veel vertrouwen en rust en zorgt daardoor voor veel ontspanning. En laat ontspanning nou een van de belangrijkste elementen zijn voor een barende vrouw om haar kindje op eigen kracht op de wereld te zetten.

  Daarnaast kan een Doula de partner voorzien van fijne praktische tools en tips voor tijdens de bevalling, die ervoor zorgen dat zij een prachtig team kunnen vormen. De Doula is nooit als vervanging van een partner aanwezig, maar verbindt hen juist en bewaakt vervolgens die ruimte.

  Een Doula kan van grote waarde zijn wanneer je graag continue support wilt ontvangen als vrouw alleen of als stel, en je iemand aan je/jullie zijde zou willen hebben waarmee je een vertrouwensband kunt opbouwen gedurende een langere periode. Bij veel verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen staat het niet vast wie jou zal begeleiden tijdens de bevalling. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat ze aan het einde van hun dienst de cliënten moeten overdragen aan hun collega, ook wanneer dat midden in jouw bevalling is.

  Ook is het fijn om voor jezelf de tijd te nemen om met een ervaren iemand te kijken naar alle mogelijkheden en jou wensen op een rijtje te zetten. Of wellicht heb je een eerder bevalling gehad waar je niet fijn op terug kijkt en wil je voor deze bevalling wel de juiste ondersteuning om zo een positieve geboorte ervaring tegemoet te gaan. Samen kijken we naar jou persoonlijke behoefte en zorgen we voor een zachte, liefdevolle en positieve bevalervaring.

  Investering

  (exclusief reis- en parkeerkosten)

  Omdat ik doula i.o. (in opleiding) ben is de Geboortebegeleiding tijdelijk extra voordelig

  Waarde € 1250,-
  Er is nog 1 plekje voor de prijs van €450,-
  Daarna gaat de prijs omhoog naar € 950,-