Tijdens de zwangerschap  |  Tijdens de bevalling  |  Tijdens de post-partum periode

Doula begeleiding

Een liefdevolle nieuwe start voor jou en je baby

Zwanger zijn is een bijzondere, maar soms ook stressvolle tijd. Je maakt je zorgen over je groeiende buik, de bevalling en wat er daarna komt. Je ervaart misschien spanning door werk, verhuizing of andere omstandigheden. Het is lastig om deze zorgen te delen, omdat je vaak overspoeld wordt door andermans verhalen en negatieve ervaringen.
Als doula begeleidt ik je tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna in de post-partum periode.

“A woman in birth is at once her most powerful, and most vulnerable.
But any woman who has birthed unhindered understands that we are stronger than we know”

~Marcie Macari

Wat kun je doen?

Een zwangerschap duurt niet eeuwig. Het is belangrijk om je angsten nu aan te pakken zodat jij en je baby zo min mogelijk last hebben van deze zorgen. Zonder actie kunnen je angsten groeien en je zwangerschap en bevalling negatief beïnvloeden.

Herken je dit?

Spanningen en stress
Ben je bezorgd over de impact van stress op jouw baby? Misschien is er veel gaande in je leven, zoals verhuizen, werkdruk of andere verplichtingen die ontspanning moeilijk maken.

Angst voor de bevalling
Naarmate je buik groeit, neemt ook de angst voor de bevalling toe. Hoe ga je om met deze gevoelens en hoe voorkom je dat ze de band met je baby beïnvloeden?

Pijn tijdens de bevalling
Bij elke bevalling horen weeën en die schijnen pijnlijk te kunnen zijn. Je maakt je zorgen of het jou gaat lukken om die pijnlijke weeën op te vangen. Je wilt hier invloed op hebben, zodat jij je hierop kunt voorbereiden. Daarnaast moet je baby ook nog geboren worden. En je weet wel dat het allemaal moet passen en dat ook jouw baby eruit kan, maar als jij dan visualiseert hoe zo’n hoofdje erbij je uit moet, krijg je het toch wat benauwd. Hoe gaat dat passen bij jou, en kan het zonder inscheuren of een knip? Je wilt hier invloed op hebben, zodat jij je kunt voorbereiden.

Keuzes en controle
Je wilt weten welke keuzes je hebt tijdens de bevalling en hoe je nee kunt zeggen zonder de veiligheid van jezelf of je baby in gevaar te brengen. Je zoekt een team dat je kracht en kwetsbaarheid respecteert.

Bevalplek
Het kiezen van een bevalplek zonder angst is belangrijk voor je. Hoe creëer je een omgeving waar je je kunt ontspannen, of dat nu thuis is of in het ziekenhuis?

Ondersteuning door Bianca als jouw doula

Ik biedt je emotionele rust en ondersteuning tijdens je zwangerschap, bevalling en daarna. Ik geef je heel veel kennis, zodat je zelf een bewuste keuze kunt maken. Ik ben, als doula, een ervaren professional die je bijstaat op fysiek, emotioneel en mentaal gebied, zonder medische verantwoordelijkheid. Dit betekent dat ik me volledig kan richten op jouw welzijn en de gewenste begeleiding.

Wat doet een doula?

 • Ondersteuning: Een doula ondersteunt je niet-medisch tijdens de zwangerschap, bevalling en post-partum. Ze bemoedigt, stelt gerust en bevestigt wanneer nodig.
 • Informatie en Keuzes: Ze voorziet je van informatie, zodat jij en je partner weloverwogen keuzes kunnen maken.
 • Samenwerking met Partners: Een doula vervangt de partner niet, maar versterkt juist de samenwerking en communicatie tussen jou, je partner en andere zorgprofessionals.
 • Aanwezigheid: Of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis, een doula biedt continuïteit en stabiliteit. Zij is het gezicht tijdens je zwangerschap, de gehele bevalling én in de post-partum periode

Waarom een Doula?

Een doula staat onvoorwaardelijk achter de aanstaande ouders en voorziet hen van informatie, zodat zij hun eigen keuzes kunnen maken. Je zou de doula kunnen zien als tolk, vraagbaak, rots in de branding of als buffer. Dit is ook fijn in een ziekenhuisomgeving, waar veel tegelijkertijd kan gebeuren.

Een bevalling is een life event met een grote impact op je leven. Een doula kan helpen deze ervaring positief te maken, wat van invloed is op de rest van je leven.

Begin jouw liefdevolle nieuwe start

Zwangerschap is een tijd van verandering en voorbereiding. Door te kiezen voor de ondersteuning van een doula, geef je jezelf en je baby de beste start. Neem de stap om jouw angsten en zorgen aan te pakken, zodat je kunt genieten van deze bijzondere tijd met vertrouwen en rust.

Kies voor een liefdevolle en zelfverzekerde start met de ondersteuning van een doula. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe ik als doula jou en je partner kan begeleiden naar een positieve en ontspannen zwangerschap en bevalling.

Een vrouw zal, zolang ze leeft,
zich herinneren hoe ze zich voelde bij haar bevalling.

Anna Verwaal, Doula

Voordelen van doula begeleiding

Ben je nog niet overtuigd dat een doula een meerwaarde is tijdens je bevalling en wil je graag alle voordelen van doulabegeleiding op een rijtje zien? Hier lees je ze per periode beschreven.

Tijdens de zwangerschap:

 • Een doula informeert over alle mogelijkheden en opties die je hebt tijdens je zwangerschap en bevalling.
 • Een doula ondersteunt je in jullie keuzes.
 • Een doula is onbevooroordeeld.
 • Een doula geeft praktische en emotionele steun.

Tijdens de bevalling:

 • Een doula is de gehele bevalling aanwezig (geen wissel van diensten) en gaat pas weg wanneer jullie dit fijn vinden.
 • Een doula helpt met het maken van een geboorteplan en helpt jou of je partner dat dit geboorteplan wordt nageleefd, dus dat de wensen en behoeften van de aanstaande ouders gehoord worden.
 • Bij de aanwezigheid van een doula is er:
  • Korter durende ontsluitingsfase
  • 50% minder keizersnedes
  • 25% kortere duur van de bevalling
  • 60% minder verzoeken om een ruggenprik
  • 40% minder gebruik van oxytocine (‘inleiden’)
  • 30% minder verzoeken om pijnbestrijding
  • 40% minder gebruik vacuümpomp
  • De partner is actiever betrokken bij de geboorte wat zorgt voor een goede start als ouders

In de kraamtijd:

 • Meer tevredenheid na de bevalling
 • minder postnatale depressies
 • Je bevalling zo vaak als je wilt nabespreken met iemand die erbij was
 • Je ontvangt een tijdlijn, met foto’s en korte video’s, zodat je de bevalling extra goed kunt verwerken en je een mooi aandenken hebt aan deze levensveranderde gebeurtenis.

Succesverhalen

Door de gesprekken met Bianca tijdens de zwangerschap, kon ik beter contact maken met onze baby, alsof we een team waren. De angst die ik had voor de bevalling nam af, omdat we een bevalplan maakte en ik vertrouwen kreeg in mijn eigen kracht. De geboorte was niet helemaal zoals gewenst, maar het was wel een bevalling waar ik met een goed gevoel naar terug kan kijken.

Petra