Welke invloed heeft oxytocine?

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, het hormoon waardoor jij je geliefd voelt en de liefde voor je baby of partner voelt stromen.
Ook tijdens een orgasme komt er een grote hoeveelheid oxytocine vrij bij de vrouw en bij de man (sperma bevat namelijk ook oxytocine). En hier, bij de conceptie, begint het verhaal van de zwangerschap waar oxytocine een grote rol blijft spelen.

Oxytocine tijdens de zwangerschap helpt met de hechting met je baby. Helpt met de relatie tussen jou en je partner en je voelt je gelukkiger, meer ontspannen en geliefd.

Oxytocine zorgt er tijdens de bevalling voor dat de baarmoeder samentrekt, dat de weeën beginnen. Heel belangrijk dus.

 

Hoe stijgt de oxytocine?

Het stijgt naarmate de bevalling nadert. Door progesteron regelt je lichaam dat je nog niet gaat bevallen. Hoe verder je in de zwangerschap geraakt hoe meer oxytocine en prostaglandine je aanmaakt. (En laten die twee stofjes nu ook in sperma zitten).
Vrijen om de geboorte een zetje te geven kan dus zeker helpen (als je baby en jouw baarmoeder hiervoor klaar zijn), net zoals tepelstimulatie trouwens.
De oxytocine stijgt ook wanneer het hoofdje van je baby tegen je baarmoederhals duwt. Een prachtig samenspel tussen jouw lijf en het lijfje van je baby. De natuur weet wat het moet doen.
Soms hebben de weeën onvoldoende kracht of zet de bevalling niet door. Dan gebruiken ze synthetische oxytocine, ook wel synto-infuus genoemd. Ook bij een inleiding wordt er gebruik gemaakt van dit infuus.

 

Is er verschil tussen de natuurlijke en de synthetische oxytocine?

Wanneer je synto binnenkrijgt stopt het de aanmaak van natuurlijke oxytocine en we kunnen die kunstmatige oxytocine niet omzetten in een natuurlijk proces.
De synthetische oxytocine gaat niet door de hersenbarrière heen, zodat je die liefde voor je baby (en partner) niet stimuleert tijdens de bevalling. Ook het ultieme geluksgevoel net na de bevalling is er niet. Het proces tussen natuurlijke oxytocine en endorfine wordt gestoord. Endorfine is een pijnstillend hormoon wat vele malen sterker is dan morfine. Daardoor voelen de weeën kunstmatig, hard en pijnlijker aan in vergelijking met natuurlijke oxytocine. Daarnaast kunnen ze niet goed inschatten hoeveel synto je nodig hebt en is er grote kans dat je in een weeënstorm terecht komt.
Er is natuurlijk wel een verschil of de hele bevalling wordt gestart met een synto of het wordt ingezet voor het laatste zetje. Ook merkt ik verschil wanneer er naar mij geluisterd werd en ik mee kon beslissen wanneer het infuus harder gezet moest worden of dat er gewacht kon worden. Wanneer ik mocht vertrouwen op mijn lijf en de zorgverlener hier rekening mee hield werd het infuus niet zo hoog gezet en daardoor raakte ik niet in de weeënstorm en had ik na de bevalling het ultieme geluksgevoel.

 

De oxytocine prik

Dit is een injectie met synthetische oxytocine die vaak standaard wordt gegeven om de placenta geboren te laten worden.
Het is maar een prikje toch?
Ook nu stopt de synthetische oxytocine de aanmaak van natuurlijke oxytocine.
Je mag er ook voor kiezen om eerst je eigen lijf de kans te geven om zelf de placenta geboren te laten worden. Er is tijd.
Wat ook dan kan helpen is opgaan in de liefde voor je baby (en je partner). oftewel blijf in je bubbel. Dat de baby gaat sabbelen of drinken aan je borst zorgt ook voor een grote aanmaak van oxytocine (en als de baby hier nog niet klaar voor is zou je ook zelf je tepels kunnen stimuleren).
Wat ook kan helpen is een baarkruk of een positie dat je wat rechterop zit.

 

Hoe zit het met de noodzaak?

Soms is synto nodig, dat wil ik niet betwisten, maar het routinematig gebruik is niet nodig. En ik merk dat er wel snel naar gegrepen wordt, terwijl er vaak langer gewacht kan worden. De meeste protocollen zijn al oud en hier worden de laatste inzichten vaak pas tientallen jaren later pas in verwerkt. Dus laat je goed informeren zodat je weet waar je mee instemt.

 

Het effect

Omdat het natuurlijke proces wordt gestopt, blijkt dat er meer depressies en angsten zijn na synto. Postnatale depressies komen 32 tot 36 % meer voor. Het is dus niet zonder risico.
Ook onze baby hebben oxytocine nodig, voor de eerste hechting, voor het aangeven van de behoefte aan lichaamscontact, voor de reflexen en voor het verminderen van angst en stress. De geboorte is voor elke baby overweldigend en spannend. Oxytocine zorgt ervoor dat deze gevoelens verminderen, zeker in combinatie met huid-op-huid contact.
De synthetische oxytocine kan ervoor zorgen dat je baby slecht slaapt, veel huilt, overstrekt en veel trappelt.

 

Borstvoeding

Ook bij borstvoeding speelt oxytocine een grote rol, het zorgt dat de melkklieren samentrekken, dat de melk begint te stromen.

 

Hoe kun jij ervoor zorgen dat je natuurlijke oxytocine vrijelijk kan stromen?

  • Een veilig gevoel – wat heb jij nodig om je veilig te voelen?
  • Warmte – spieren kunnen zich ontspannen en jij ook
  • Aanraking – huid op huid contact verhoogt de afgifte van oxytocine
  • Licht – gedempt licht verhoogt de melatonine aanmaak wat de oxytocine aanmaak tevens stimuleert
  • Geluid – zachte geluiden werken geruststellend
  • Geur – een prettige geur geeft een direct signaal aan je hersenen dat het veilig is om te bevallen
  • Beweging – hoe meer jij je vrij kan bewegen, hoe makkelijker jij je lichaam kan volgen in wat het nodig heeft en dus kan meewerken met de weeën
  • Water – door te kunnen douchen of gebruik te maken van een bevalbad nemen gevoelens van ontspanning toe en verandert de pijn beleving
  • Controle – zorg dat je zorgverlener je vertelt wat er gebeurt en maak zelf de beslissingen, ‘informed consent en informed refusal’

Laat me weten of je oxytocine toegediend hebt gekregen
Of hoe je zorgverlener reageerde op je wens om geen synthetische oxytocine te krijgen.

Elke week ben ik aanwezig in mijn facebookcommunity ‘Zwangerschap, Geboorte en het Vierde trimester’. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.

Zwangerschap, Geboorte en het Vierde Trimester