De geboorte op een veilige plek

Vaak hoor ik de vraag waar ga je bevallen?
De vraag wordt vaak stellig beantwoord met “in het ziekenhuis” of “thuis”.
Het lijkt dan heel duidelijk en is vooral verstandelijk bepaald.
Bijvoorbeeld omdat daar alles bij de hand is of omdat je dan thuis geen rommel hebt.

Echter wordt er vaak niet of nauwelijks bij stil gestaan dat dit niet het belangrijkste is. Het belangrijkste is dat jij geboorte geeft op een plek waar jij en je lichaam zich volledig kunnen ontspannen.

Waarom is die ontspanning zo belangrijk?
Omdat jouw lijf zich tijdens de bevalling als vanzelf kan openen. Het lijf is erop gemaakt dat de baby er soepel doorheen glijdt. Het geboortepad, ook wel geboortekanaal genoemd, wordt door de hormonen glibberig en wijd en het perineum met al zijn rimpels opent zich als een bloem in de knop.
Zonder ontspanning wordt dit een moeilijk verhaal. Er stroomt dan te weinig bloed naar de baarmoeder, de baarmoedermond en het perineum. Daardoor opent ons lijf zich niet zo gemakkelijk en de baarmoederspieren kunnen hun werk niet goed doen, wat pijn en nog meer spanning geeft.
Ontspanning is dus van wezenlijk belang om geboorte te geven.

De plek die je uitkiest moet dus dé plek zijn waar jij én je lijf zich kunnen ontspannen.
Dus verstandelijk kun je de beste keuze hebben gemaakt, maar hoe vindt jouw lijf dit? Kan jouw lijf zich goed ontspannen op de geboorteplek?
En dan maakt het niet uit of dat je slaapkamer, de badkamer, de woonkamer, de ziekenhuiskamer, het geboortebad in het ziekenhuis of op de wc is.

De vraag wat is de veiligste plek vanuit het verstand beredeneerd is vaak het ziekenhuis, omdat alles daar bij de hand is. Toch is uit onderzoek vastgesteld dat thuis bevallen net zo veilig is.  Het voordeel van thuis bevallen is dat je de hele bevalling in je geboortebubbel kunt blijven, dat je hem ruim van te voren al kan inrichten én de kans op ingrijpen in het proces is veel minder groot, waardoor jij je kunt overgeven aan je lichaam, aan je instinct.

 

Hoe richt jij je geboorteplek in?

 Wat voor licht wil je? Denk aan de gordijnen, aan kaarsjes (elektrisch voor in het ziekenhuis) en vergeet dan de aansteker of de reserve batterijen niet. Denk aan affirmaties die je wilt ophangen als een vlaggenlijn of als posters, dank aan mooie afbeeldingen (je moodboard of je kracht-collage) en denk aan de temperatuur. Een bosje bloemen als herinnering dat ook jij je opent als een bloem. Misschien wil je de klok weghalen of afdekken met een poster. In het ziekenhuis wil je misschien je eigen kussen mee, of wat lakens om apparatuur af te dekken. Thuis maak je de plek van te voren klaar, ga je naar het ziekenhuis zorg dan dat je alles in een mooie mand of tas klaar hebt staan met alle spullen.

Vergeet je kleding niet
Doe kleren aan die comfortabel zitten (ook je partner). En omdat het de geboortedag van je baby is, mag het ook mooi zijn. Een speciaal jurkje of iets met knoopjes zodat je baby op je blote borst kan liggen. En geen kleding aan hebben is ook prima. Zolang jij je kan ontspannen, je veilig voelt is alles okee.

 

Invloed voor je baby

Je baby voelt jouw precies aan, dus je baby voelt ook of je ontspannen bent of gespannen. Hoe meer ontspannen jij bent hoe meer je baby zich kan ontspannen. Het is voor je baby een intense reis, een reis naar een nieuwe wereld die je baby nog niet kent. Alsof je zonder koffer naar een onbekende bestemming vliegt in een voertuig wat je nog niet eerder hebt gezien en waarvan je dus ook niet weet of hij wel echt kan vliegen. Spannend dus.
Je baby vindt deze eerste reis ook spannend.
Hoe meer ontspannen jij bent, hoe meer ruimte er is om met je baby te praten. Uit te leggen wat er gebeurd en je baby te verwelkomen. Ook papa of je partner kunnen dat doen. Vaak voel jij je baby zakken en zelfs draaien wanneer je ontspannen bent. Dat kun je dan ook aan je baby vertellen.

Je baby zal je dankbaar zijn wanneer de sfeer en jouw gemoedstoestand ontspannen is. Je baby’s eerste reis zal dan zoveel soepeler en relaxter verlopen.

 

Gratis webinar

Wil je meer weten over hoe jij je kunt voorbereiden op een fijne geboorte?
Voel je welkom in mijn gratis webinar. Klik hier voor meer informatie.

 

Elke week ben ik aanwezig in mijn facebookcommunity ‘Zwangerschap, Geboorte en het Vierde trimester’. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.

Zwangerschap, Geboorte en het Vierde Trimester