Na de geboorte ruiken aan het mutsje of…?
Het is een standaard ding. Na de geboorte krijgt je baby een mutsje. Ik zie het zelfs op verschillende websites staan van ziekenhuizen.
Waarom krijgt je baby een mutsje?
Elke zorgverlener leert in de opleiding dat een baby snel en gemakkelijk zijn warmte verliest, je baby moet nog leren zichzelf warm te houden na 9 maanden in een warme omgeving te hebben geleefd. Daarbij is in verhouding het hoofdje vrij groot, waardoor via het hoofd dus ook veel warmte verloren kan gaan. Zeker wanneer het hoofdje nog vochtig is. Om dit te voorkomen is een mutsje handig.
Waarom zou je geen mutsje opzetten?
Na de geboorte ligt je baby bij je op de borst, huid-op-huid. Zo dichtbij mogelijk, zodat je de heerlijke geur van je baby kunt ruiken en je baby jouw lichaamsgeur kan ruiken. Door het mutsje ruik je jouw baby niet, maar een mutsje.
Het ruiken van je baby is heel belangrijk, omdat het ruiken mede zorgt voor een goede hechting. Tevens zorgt dit opsnuiven van deze speciale geur dat er oxytocine vrijkomt. Een belangrijk hormoon dat je baarmoeder weeën geeft, waardoor je placenta sneller geboren wordt en jij minder bloedverlies zult hebben.
Hoe zit het dan met het warmteverlies?
Mama’s zijn de beste temperatuur-regulaars die er zijn voor een baby. Wanneer je huid-op-huid, dus blote huid van je baby op de blote huid van jezelf, toepast en dan een deken om jullie beiden (dus niet om de baby en dan op je gelegd) dan is jouw lichaam prima in staat op je kindje op de juiste temperatuur te houden.
Hoe gaaf is dat?
En niet alleen de temperatuur wordt gereguleerd, ook de ademhaling, de hartslag en de suikerspiegels houd jouw lichaam op peil voor je kindje.
Ik vind de natuur en wat we zelf kunnen magisch!
We kunnen zo veel meer dan we vaak denken.
Waarom geen mutsje?
De eerst reden om geen mutsje op te zetten is dus de hechting en de oxytocine.
Er is nog een tweede reden.
Wanneer je baby bij je ligt, huid-op-huid, zorgt het mutsje voor oververhitting. Door het mutsje kan je baby het teveel aan warmte helemaal niet kwijt.
Een andere reden die ik eigenlijk nergens tegenkom
Vaak krijg je een mutsje van het ziekenhuis met de naam van het ziekenhuis. Energetisch is dit toch een dingetje. Je baby wordt als het ware aangemerkt als bezit van het ziekenhuis.
Wat doet dat met jou als mama. Kom je dan minder voor jezelf en je baby op? Wat doet het met jou?
Ik stond daar helemaal niet bij stil. Wel merkte ik dat ik het mutsje regelmatig afdeed als ons kleintje bij mij was, maar deed ik dat mutsje ook weer op als er iemand aankwam. Dat moest toch? De verpleegkundige, verloskundige, gynaecoloog, kraamverzorgster hebben hier toch voor geleerd?
Wat doet dit met jou?
Wanneer wel een mutsje?
Wanneer je naar buiten gaat, als je kindje zonder huid op huid contact komt te liggen, als je baby ziek is of als er geen mogelijkheid is van huid-op-huid contact.
Laat jij me weten wat jij wil doen met het mutsje na de geboorte?
En heb je hier met je zorgverlener over gepraat?
Elke week ben ik aanwezig in mijn facebookcommunity ‘Zwangerschap, Geboorte en het Vierde trimester’. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.
Zwangerschap, Geboorte en het Vierde Trimester