Alweer niet geslapen, je voelt je de hele dag moe.
En eigenlijk zit je met je handen in je haren, je baby blijft maar huilen en je weet gewoon niet meer wat te doen.

Ik geef je 10 tips waar je mee kan starten.

 

Ze huilen wanneer ze:

  • Honger hebben
  • Moe zijn
  • Overprikkeld zijn
  • Vieze luier hebben
  • Last van darmkrampjes hebben
  • Lichamelijke ongemakken hebben (verkeerd liggen, koud of warm etc)

En soms heb je al het bovenstaande gecheckt en dan weet je het niet meer. Er lijkt geen duidelijke reden voor het huilen te zijn.
In mijn ervaring is er altijd een reden, want gedrag is altijd logisch. Maar soms is het even (flink) puzzelen voordat we bij de oorzaak uitkomen.

Wanneer jij een moeder (of vader) bent van een huilbaby kun jij je behoorlijk radeloos voelen. Herkenbaar? Lees onderstaande tips om een begin te maken en kom je er niet uit, laat het me dan weten. Ik spreek je graag in een gratis Hart-gesprek.

Tip 1: Houd een huildagboek of ritmekaart bij

Door een huildagboek of ritmekaart bij te houden krijg je inzicht in wanneer je baby huilt en herken je de patronen sneller. Bijvoorbeeld hij huilt altijd vanaf 10:00 uur of de hele avond. Bovendien kun je objectief zien wanneer en hoelang je baby huilt waardoor je op die moeilijke momenten hulp kunt inschakelen. Klik hier voor een voorbeeld van het huildagboek.

Tip 2: Creëer een voorspelbare wereld met regelmaat

Wanneer je baby wordt geboren krijgt hij meteen allerlei nieuwe prikkels, indrukken, geluiden, beelden te verwerken. Daarbij groeien zijn hersenen en zijn zenuwen ontzettend hard, waardoor alles wat hij ziet, hoort en ervaart morgen ineens anders kan zijn dan gisteren. Dat vraagt veel energie van je kindje.

Wanneer je baby veel huilt, kun je hem ondersteunen door rust en regelmaat. Zorg voor een vaste volgorde door de dag. Bijvoorbeeld: slapen, voeden, spelen (eventueel in de box) of knuffelen en dan weer slapen. De tijden mogen afwijkend zijn, maar de volgorde is heilig.
Je baby raakt aan deze vaste volgorde gewend, wat voorspelbaarheid geeft. En voorspelbaarheid geeft rust en veiligheid. Het is ook fijn om dezelfde plekken te gebruiken voor bepaalde gebeurtenissen. Denk aan twee plekken om te slapen en verschonen (1 boven en 1 beneden) en het altijd op die plekken te doen.

Tip 3: Zorg voor zo weinig mogelijk prikkels

Prikkels maken onrustig.
Wanneer je baby spanningen of zorgen heeft gevoeld in de zwangerschap is zijn brein zo gevormd dat hij extra alert is op onveiligheid. Denk aan bezoek, ergens heen gaan, radio, televisie, speeltjes op batterijen.

Alles is nieuw en daardoor spannend (soms leuk spannend, soms gewoon spannend) en zeker wanneer de tijd in de baarmoeder en/of de geboorte spannend waren zit zijn lijfje nog vol met die spanningen.
Dan zal je baby sneller overprikkeld zijn.

Vandaar dat regelmaat (zijn minder nieuwe patronen, dus minder prikkels) net zoals weinig prikkels aanbieden fijn zijn voor je baby om tot rust te komen.

Tip 4: Voorkom oververmoeidheid

Bij je baby en ook bij jezelf.

Laten we beginnen bij jou. Wanneer jij oververmoeid bent zul je veel minder aankunnen dan wanneer jij je uitgerust voelt. Zorg dat je partner, een ouder of buurvrouw de zorg voor je baby even overneemt (liefst in de meest huilende uren, zie huildagboekje) zodat jij kunt uitrusten of hopelijk even kunt slapen.

Ook voor je baby geldt dat wanneer hij oververmoeid is, het in slaap vallen en doorslapen extra wordt bemoeilijkt.
Door de ervaringen in de baarmoeder en tijdens de geboorte kunnen er allerlei dingen zijn gebeurd waardoor je baby niet goed kan inslapen dan wel doorslapen.
Een oververmoeide baby is uit zijn ritme en zit niet lekker in zijn vel. Hij kan hierdoor (nog meer) gaan huilen en onrustig gedrag laten zien. Maar ook minder drinken en steeds moeilijker in slaap kunnen vallen, waardoor je in een moeilijk te doorbreken cirkel terecht kan komen. Let goed op de tekenen dat je baby moe wordt of is:

  • In de oogjes wrijven
  • Bleek worden
  • Rode oortjes krijgen
  • Geeuwen
  • Jengelen
  • Wegkijken met de ogen
  • Overactief, drukker worden

Het is dan belangrijk meteen actie te ondernemen om je baby te laten slapen (op zijn slaapplek). Daardoor leert je baby zelf in slaap te vallen op een voor hem bekende slaapplek.

Tip 5: Zorg voor voldoende slaap

Een pasgeboren baby heeft veel slaap nodig. Vaak meer dan je denkt.
Het is in de eerste weken niet zo erg wanneer het knuffelen van je baby overgaat in slapen en je hem daarna pas naar zijn slaapplek brengt.
Houd wel in gedachten dat op een zeker moment je wil dat je baby zelf in slaap kan vallen, zonder dat hij jou nodig heeft. Zeker in het begin is de wakkertijd namelijk nog niet zo lang.

Hieronder zie je hoe lang je baby (inclusief voeding) per keer wakker kan zijn:

  • 0-2 weken: 30-45 minuten
  • 2-6 weken: 45-60 minuten
  • 7-12 weken: 60-75 minuten
  • 3-5 maanden: 1,5 uur

Tip 6: Observeer je baby voordat je ingrijpt

Je baby laten huilen wordt vaak gezegd, ook al toen mijn kinderen klein waren. Voor mij voelde dit nooit goed, omdat er in mijn ogen altijd een reden is voor het huilen.
Toch is er ook een keerzijde. Je baby nooit laten huilen is ook niet de bedoeling. Je baby moet zijn geboorte verwerken, ook al was die perfect. Een geboorte is voor elke baby spannend, door dat smalle geboortekanaal gaan en niet weten waar je naar toe gaat is gewoon spannend. Dus huilen is een manier om de dingen van de dag, de geboorte of de tijd in de baarmoeder te verwerken. Verwerkingshuilen of herinneringshuilen zijn dus huilbuien die je niet wilt stoppen. Tijdens dit huilen wil jij je baby ondersteunen, veiligheid bieden om te mogen huilen.
En er zijn baby’s die even jengelen (klinkt ook als huilen, maar minder ernstig) voordat ze in slaap vallen. Dat hebben ze nodig om de wereld buiten te sluiten, zodat ze de overgang van wakker naar slaap kunnen maken.

Het is dus altijd belangrijk om even een momentje te nemen om naar je baby te kijken en luisteren. Wat is er aan de hand, waarom huilt je baby, wat voel je zelf? Adem even in en uit en ga dan kalm en vanuit rust naar je baby toe.

Tip 7: Maak echt contact met je baby (wanneer hij niet huilt)

Soms ‘vergeten’ we dat je baby ook wel eens niet huilt en dat je dan je moment met je baby mag pakken. Jouw quality moment om even 1 op 1 aandacht aan elkaar te schenken vanuit positiviteit en liefde.
Want wanneer je alleen maar een huilende baby hebt, word de horizon steeds bewolkter en grauwer. Om de horizon vol blauwe lucht (met misschien hier en daar een roze wolkje) te laten is het belangrijk om deze momenten te koesteren.

Het moment wat ik daarvoor altijd gebruikte was het verschoonmoment tussen de voeding en het slapen in. Het moment dat ze nog wakker genoeg zijn om contact te maken en hun buikje verzadigd is.

Tijdens dit moment praatte ik waarschijnlijk net wat hoger (is uitnodigend voor je baby en dat gebeurd meestal automatisch). Ik vertelde wat we zagen, wat we hoorden en legde uit wat we gingen doen. En wanneer ik me niet zo fijn voelde, legde ik dat ook uit, zodat hij begrijpt dat wat hij voelt niet van hemzelf is maar van jou. En zo gaat hij mijn lichaamstaal (en gezichtsuitdrukking) ook begrijpen. Het verschonen deed ik in een rustig tempo, zodat hij met zijn lijfje en zijn ogen alles kon bijhouden.
Vertragen dus. Dat vertragen heeft als bijkomend voordeel dat jij en je baby rustiger worden. En dat wil je bereiken wanneer je baby na de voeding en het speel- of knuffelmoment toe is aan zijn slaapmoment.

Tip 8: Creëer een fijne slaapplek

Ik hoor het vaak zeggen, je baby slaapt het beste in zijn bedje. Maar daar hoort eigenlijk achteraan: in deze cultuur. Want in onze westerse cultuur hebben we besloten dat onze baby’s het beste slapen in hun bedjes. Maar in vele andere culturen is de baby altijd bij mama in de buurt en dat is in mijn ogen niet zo gek. Kijk maar eens naar andere zoogdieren, daar blijft de pup, welp of ander baby-dier in de buurt van mama. Vandaar dat ik aanraad om twee slaapplekken te creëren, zijn bedje en beneden zijn wandelwagen-bak of box. Vanwege de rust gebruikte ik zelf het liefste de wandelwagenbak, omdat dat rust betekent en de box activiteit, spelen en ontdekken.

Het bedje strak en als matrozen bedje op maken heeft mijn voorkeur. Ze hebben dan de geborgenheid van het hoofdbord en voelen zich veilig door het strakke opmaken. Wanneer je baby veel met zijn armpjes beweegt, kan hij wakker schrikken door zijn armpjes. Dan is het erg fijn om een slaapzakje te kopen waar de armpjes in de slaapzak verblijven. Bijvoorbeeld deze.

Ook vind ik het fijn om één of twee knuffels in bed te hebben liggen. Deze krijgen dan de geur van de omgeving en van je baby waardoor deze knuffels rust geven wanneer je ergens heen moet. Een vertrouwde geur werkt ontspannend.
Haal verder de prikkels bij de slaapplek weg, zodat rust en ontspanning de meeste aandacht krijgt.
Inbakeren is meestal niet nodig. Twijfel je? Vraag gerust een gratis Hart-gesprek aan.

Tip 9: Loop weg wanneer jij je radeloosheid voelt opkomen

Soms ben je het helemaal zat. Je bent moe, krijgt allerlei donkere gedachten over hoe jij je baby kunt stoppen met huilen in je hoofd.

Je voelt je schuldig, wanhopig, machteloos, radeloos of boos. Dat is heel normaal.

Leg je kindje op een veilige plek neer en loop even weg. Blijf wel in de buurt. Bel je partner of iemand anders en zorg dat jij je gevoelens kunt ventileren. Ga de frisse lucht in, adem diep in en uit of loop even met blote voeten op het gras. Kom weer tot jezelf. Zo voorkom je dat jij je zelfbeheersing verliest en iets doet waar je spijt van krijgt of waardoor jij je nog schuldiger voelt.

Tip 10: Gebruik een draagdoek

Baby’s houden van geborgenheid. En dat is nu net wat een draagdoek biedt. Geborgenheid tegen mama (of papa) aan. Het ritme van jouw bewegingen lijken op de bewegingen in de zwangerschap wat rust en ontspanning geeft. Daarbij horen ze je hartslag en ademhaling wat heerlijk geruststellend klinkt.
Kijk en voel wel even hoe warm je baby het heeft tegen jou aan, zodat je evt. iets uit kan doen bij hem. Houd het neusje vrij.

Vergeet niet dat wanneer jouw rug het wat moeilijk heeft (gehad) dat je het dragen in een draagdoek dan rustig opbouwt.

Bonustip: Babymassage

De meeste baby’s die veel huilen of niet willen/kunnen slapen hebben moeite met hun lijfje te ontspannen.
Door een babymassage cursus te volgen, individueel (dus niet in een groep) leer jij je baby te ontspannen.
In de kraamtijd (de eerste 6 weken) bied ik een aangepaste babymassage aan, die speciaal gericht is om de geruststellende bewegingen in de baarmoeder na te bootsen. Vanaf 6 weken bied ik de babymassage cursus aan die gericht is op ontspanning en rust. Klik hier voor meer informatie.

Elke week kom ik live in mijn facebookcommunity Hulp voor jou en je baby na een (zware) bevalling met tips en inspiratie. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.