Hoe belangrijk is ontspannen en wat zijn de effecten?

In mijn vorige blog schreef ik over de ontspanningkamer, maar eigenlijk legde ik niet echt uit wat die kamer nu precies is.

Ik leg het onder de video uit met tekst. Kijk onderstaande video wanneer je liever kijkt of luistert.

Ons autonome zenuwstelsel bestaat uit 2 gedeelten: het parasympatisch deel oftewel de ontspanningskamer en het sympatisch deel oftewel de eerste hulp kamer.

In de ontspanningskamer, de healingroom, wil je het grootste gedeelte van je dag aanwezig zijn. In deze kamer zijn de hormonen endorfine en oxytocine actief, zodat jij je relaxed, gelukkig en verbonden voelt. Ook je immuunsysteem krijgt hier een boost.
In de eerste hulp kamer, de emergency room, wil je niet zo lang zijn. Liefst niet meer dan 2 – 5 % van je tijd. Deze kamer is gemaakt zodat je snel kunt reageren bij gevaar (de beruchte tijger, of in deze tijd een bus die je pas laat ziet bij het oversteken). In deze kamer zijn de stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol actief. Je kunt in deze kamer snel vechten, vluchten of bevriezen, de 3 copingstechnieken bij gevaar.

Wanneer er gevaar dreigt of is ga je naar de eerste hulp kamer, dat gaan allemaal vanzelf. Dit regelen je onbewuste hersenen. Je hersenen maken geen verschil tussen echt gevaar of denkbeeldig gevaar. Dus ook wanneer jij je zorgen maakt, zien je hersenen dit als gevaar en ga je automatisch naar de eerste hulp kamer.
Het zuurstofrijke bloed wordt dan naar de verdedigende spieren gestuurd, zoals je hart en longen en je ledenmaten. De baarmoeder is geen verdedigende spier. 

Tijdens je zwangerschap is dit al niet zo fijn, je baby voelt de spanning alsof die van zichzelf is. En alhoewel dit een confronterende gedachte kan zijn wil ik niet dat jij je hier schuldig over voelt. Elke zwangere heeft spanning, ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die 9 maanden lang geen spanningen kent. 
Hierover geef ik elke maand een gratis webinar. Stuur me een mailtje wanneer je hierbij wilt zijn.

Tijdens je bevalling is het echt onhandig om in de eerste hulp kamer te zijn. De baarmoeder krijgt dan te weinig zuurstofrijk bloed, waardoor de spierlagen van de baarmoeder niet goed met elkaar kunnen samenwerken. Dit geeft meer pijn, waardoor er vaak meer spanning of angst om de hoek komt kijken en dat zorgt voor een vicieuze cirkel. 
De baby krijgt vaak te een daling in de hartslag, vooral bij de indaling.
Ook dit beïnvloed jou, want logischerwijs komt de angst voor de gezondheid van je baby omhoog.
De zorgverlener ziet dat jij en je baby in nood zijn en meestal zorgt dit voor bijstimulatie met synthetische oxytocine, een ander ingreep of zelfs een keizersnede.

Goed nieuws

Jij kunt in de zwangerschap leren om je te ontspannen met een diepe ontspanning én je partner kan leren hoe hij (of zij) je naar die diepe ontspanning kan leiden.
Dan verandert de situatie compleet.
Je baarmoeder krijgt nu genoeg zuurstofrijk bloed, net zoals je baby. De pijn wordt anders beleefd, de baarmoederspieren kunnen samenwerken. Dit helpt de baby met indalen. Ook de baby voelt zich fijn en  er is geen dip in de hartslag. Jullie zijn niet in nood, jullie zijn op elkaar afgestemd, voelen jullie met elkaar verbonden. Hierdoor zal de bevalling soepeler en korter verlopen.
Ook het herstel na de geboorte gaat sneler en makkelijker.

Een blij én gezonde mama en baby.

 

Hoe krijg je dit voor elkaar?

Hier zijn verschillende manieren voor.
Jezelf leren ontspannen kan door tijd voor jezelf zoasl een boek lezen of wandelen. De diepe ontspanning bereik je door te mediteren, ademhalingstechnieken te gebruiken en te oefenen.
Want met alleen het recept ben je nog geen kok. Je zult moeten oefenen en uitproberen wat voor jou goed werkt en wat niet. En dan is het ook belangrijk dat je partner weet wat bij je werkt en met je oefent, zodat hij je kan helpen naar die diepe ontspanning te gaan.

 

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Mail me!

Elke week ben ik aanwezig in mijn facebookcommunity ‘Zwangerschap, Geboorte en het Vierde trimester’. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.

Zwangerschap, Geboorte en het Vierde Trimester