Dragen in het vierde trimester

 

Je baby is geboren en wat een rijkdom is dat.
Tevens kan het ook zwaar zijn. Vaak omdat je teveel van jezelf verwacht. Maar ook omdat je baby ineens begint met huilen of niet slapen. Daar zakt de moed je van in de schoenen, want je dacht dat jij je baby wel begreep.

Ik weet nog heel goed dat ik me al best energiek voelde toen de kraamhulp afscheid nam en de deur achter haar sloot. Ik had in mijn hoofd zitten dat ik moest zorgen dat ik meteen de was moest doen, zodat ik bij bleef. Dat ik me wilde douchen, eten koken en natuurlijk even stofzuigen.
Wat had ik me daarop verkeken.
Jezelf douchen, eventueel je baby in bad doen, borstvoeding geven en herstellen kost echt genoeg energie voor 1 dag. Ik verwachte echt teveel van mezelf en liep halverwege de ochtend al te huilen van ellende dat het me niet lukte. Mijn lieve echtgenoot heeft me naar bed gestuurd. En hoewel hij niet echt begreep hoeveel energie een bevalling kost, de slapeloze nachten kosten en het borstvoeding geven kost, zag hij wel dat ik er doorheen zat.

Je niet goed voelen, je kwetsbaar voelen en dit niet willen laten zien, helpen niet om je baby te begrijpen. Want eigenlijk is de verbinding met jezelf niet meer hetzelfde. De verbinding met jezelf is veranderd en soms zelfs verstoord. Dit mag geheeld worden en dat begint door te accepteren dat het zo is. Het geeft ontzettend veel rust en ruimte wanneer de verbinding met jezelf weer hersteld wordt. Je weet weer wat JIJ voelt en daardoor is er weer ruimte voor je baby.
Dan kun je de verbinding met je baby versterken en verdiepen. Die verbinding kun je namelijk niet zo goed maken wanneer jij je niet jezelf voelt.

 

De basis van alle verbinding is de verbinding met jezelf.

 

Één van de manier om de overgang van je buik naar deze wereld te vergemakkelijken is het dragen van je baby.
Jullie zijn dan in elkaars nabijheid, waardoor jullie elkaar sneller en beter begrijpen. De kleinste bewegingen vallen namelijk beter op.
Daarnaast is het biologisch heel normaal om te dragen. Onze baby’s zijn namelijk nog niet ‘af’ zoals een kitten of een pup. Onze baby’s zijn voor hun veiligheid en verzorging volledig afhankelijk van hun mama. Van jou dus.
Dragen helpt je baby de wereld als veilig te ervaren. Het is nogal een overgang van 24/7 eten, altijd warm in een kleine geborgen ruimte, naar een wereld die groot is, waar je geen begrenzing voelt, je honger hebt en je vuile billen krijgt. In jou nabijheid voelt hij de geborgenheid van in de buik. Jouw hartslag, jouw ademhaling en jouw stem maken je baby rustig en kalm. Zo voelt je baby zich veilig en gekoesterd.

Ik droeg mijn baby regelmatig en mijn huilbaby dagelijks vele uren.
Ik merkte namelijk heel veel verschil in het enorme huilen als ik onze baby droeg.
Daarbij vond ik het enorm praktisch dat met de baby in de draagdoek ik twee handen vrij had voor ons andere kindje of om even te stofzuigen (als het echt moest) of een wasmachine was aan te zetten.

 

Wil jij je baby dragen?
Heb jij je baby gedragen? En hoe ervaarde je dit?

Tip!

Elke week ben ik aanwezig in mijn facebookcommunity ‘Liefde voor baby’s’. Het is een groep voor aanstaande en prille mama’s waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.

Liefde voor baby's