Spanningen of stress nu je zwanger bent

Hoe vaak zeg je tegen jezelf dat je niet zo moet stressen, dat is niet goed voor de baby? En natuurlijk is het ook niet goed voor jezelf.
Het is de bedoeling dat we 90-95% van de tijd in de ontspanningskamer moeten zijn en de andere tijd mogen we in de spanningskamer verblijven.
Dus ontspannen is voor iedereen belangrijk.

Toch weten we allemaal dat wanneer je zwanger bent dit ook belangrijk is voor de baby in je buik.  Ik ga je uitleggen hoe dit werkt.

De spanningen of zorgen hebben invloed op jou.
Op jouw hormonen en je gevoel van lekker in je vel zitten of de wereld aankunnen.
Wanneer je ontspannen bent komen o.a. de hormonen oxytocine en endorfine vrij, daardoor voel jij je nog fijner en verbonden. Het geluksgevoel wordt wakker gemaakt, het gevoel wat lijkt op verliefd zijn. Je weet vast nog wel hoe verliefdheid voelt. Dan kun je de wereld aan, dan ben je samen, dan straal je.

Bij spanningen of zorgen dalen deze hormonen en stijgen de stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, waardoor je hartslag verhoogd en er minder bloed gaat naar je organen, waaronder je baarmoeder. Er gaat vooral bloed naar je benen en armen zodat je kunt vluchten of vechten. (ook een reden dat je lontje wat korter is 😉).
Ook positieve spanning kan dit effect hebben, denk aan verhuizen, verbouwen of trouwen. Hoe leuk en gaaf het ook is om een nieuw huis te krijgen of ja te mogen zeggen tegen je partner, het levert meestal ook spanningen op. Er moet vaak van alles geregeld worden en dat naast je baan en andere bezigheden. In je zwangerschap mag je een stapje minder zetten, wat rustiger lopen en dan kunnen al die extra regeldingen in de weg zitten.

Spanningen voelen, je zorgen maken, piekeren hebben invloed op je lijf, op je gevoelens en ook op je baby.
Jouw baby krijgt deze hormonen ook binnen, voelt zich dus ook gelukkig of juist gespannen.

Spanningen hebben dus invloed op je baby.
Is dat erg?
Nee dat is het leven. Iedereen heeft spaningen in het leven als je kijkt naar en perionde van 9 maanden. Het is dus geen probleem wanneer je niet 9 maanden in gelukzaligheid doorbrengt.
Wel is het belangrijk om in de gaten te houden hoe hoog je spanningsmeter stijgt of hoe kort je lontje is.
Neem de verantwoordelijkheid voor jezelf én je baby om dan rustiger aan te doen. Om dan extra momenten in te plannen om te ontspannen! Jij bent nu de moeder van je baby. Wat wil jij je baby uitleggen over de situatie waarin je zit? Hoe wil jij je baby een blije baby maken?

Laat me weten hoe jij dit doet!

Elke week ben ik aanwezig in mijn facebookcommunity ‘Zwangerschap, Geboorte en het Vierde trimester’. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.

Zwangerschap, Geboorte en het Vierde Trimester