Onze dochter huilde na de bevalling veel, dat wil zeggen hele nachten. Van de 7 nachten sliep ze er 1 van uitputting. Het voor mij onverklaarbare was dat ze overdag wel prima in haar bedje op haar eigen kamer sliep, maar ’s nachts was het een ramp. We hadden al een andere dochter, dus ik was dankbaar voor de paar uurtjes die ze overdag wél sliep, dan kon ik tijd aan mijn andere dochter besteden. Door het slaaptekort liep ik op mijn tandvlees, zoals ze dat dan zeggen. Ik was altijd moe en kon (voor het eerst) staand tegen de deurpost wegdommelen. Ik wilde zo graag begrijpen waarom ze huilde. Dan wist ik (misschien) ook wat ik er aan kon doen. Laten we eerst eens kijken wat de voordelen zijn van huilen:
  • Huilen verbeterd de emotionele gezondheid Dit komt omdat huilen ervoor zorgt dat je de spanning of een traumatische gebeurtenis meteen kan verwerken.
  • Huilen accepteren draagt bij tot een gezonde hechting tussen ouder en kind Gezonde hechting is essentieel voor een baby, net zoals huidcontact en het prompt en adequaat reageren op je baby. Huilen is een heel belangrijk signaal, omdat je baby hier vertelt wat ze nodig heeft, als je als moeder hier meteen adequaat op kunt reageren voelt je baby zich vellig.
  • Huilen accepteren verhoogt het gevoel van eigenwaarde van kinderen Als kinderen volledig worden geaccepteerd, dus inclusief het huilen, dan ontstaat er een sterk gevoel van eigenwaarde. Baby’s krijgen een gevoel van eigenwaarde als ze onvoorwaardelijke liefde krijgen, dus niet alleen als ze lief en blij zijn maar óók wanneer ze huilen en verdrietig zijn.
  • Kinderen die genoeg huilen worden makkelijker in de omgang Voor een ouder is een flinke huilbui of woedeaanval van hun baby niet zo makkelijk. Toch is het essentieel dat je er juist dan bent voor je baby. Vaak is het zo dat je baby na zo’n langdurige huilbui of woedeaanval opgewekt, ontspannen en meegaand. Ze vragen dan weinig, gedragen zich rustig en kunnen zichzelf bezighouden. Dit heeft ook een enorm effect op het slaapgedrag van je baby.
  • Kinderen die genoeg huilen leren beter Het intellectueel potentieel wordt niet geblokkeerd door een pijnlijke, verwarrende, frustrerende of angstige ervaring. Alle ervaringen zijn verwerkt en losgelaten, zodat er ruimte is om nieuwe dingen te leren.
Die voordelen zijn fijn om te weten, maar het lost het huilen niet op. Je weet als ouder dan nog niet wat er aan de hand is en wat je kunt doen. Wat het je wél oplevert is dat je nu weet dat huilen niet alleen mag, maar huilen MOET. De vraag die het bij me oproept is: hoe troost je je baby dan? Of moet ik hem/haar toch laten huilen? Terug naar onze dochter. Ik wist in die tijd niet zoveel van baby’s en huilen af, dus ik deed wat veel mama’s doen. Ik probeerde haar te troosten, met borstvoeding (ik dacht dat ze honger had), met wiegen en sussende geluidjes maken en met een speentje. Zoals ik al aangaf liep ik op mijn tandvlees en was ’s nachts niet begripvol, ik reageerde niet adequaat en prompt, maar traag en geïrriteerd. Zo kwamen we in een vicieuze cirkel van 10 maanden terecht. Eigenlijk wilde ik maar 1 ding, dat ze zou stoppen met huilen. Wat waren dat 10 lange maanden. Ik heb het antwoord op het stoppen van het huilen niet gevonden. Na 10 maanden kreeg mijn dochter meer controle over haarzelf en haar huilen, hadden wij geleerd om het huilen te accepteren (en ook ons slaaptekort. Ik ging ’s middags slapen als onze beide dochters sliepen). En na 10 maanden zette mijn man het bedje op een andere plek in de babykamer. En ineens sliep ze 6 van de 7 nachten. Wat een opluchting! Als ik toen had geweten wat de oorzaak was van dit vele huilen had ik het heel anders aangepakt. Onze dochter had een moeilijke bevalling achter de rug. Zij had de navelstreng 2 keer om haar hoofd gestrengeld, waardoor de navelstreng te kort was om via de normale manier geboren te worden. Elke keer als ze verder indaalde hing ze zichzelf een beetje meer op. Haar hartslag werd ook erg laag. Dus werd het een spoedkeizersnede. Ze had pijn in haar hoofd van de omknelling van de navelstreng, je kon nog 2 dagen zien waar die om haar hoofd had gezeten. Daarbij was ze bang, doodsbang dat ze dood zou gaan. Één van de oorzaken van huilen is een gebeurtenis tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling. Zoals bij onze dochter. De volgende blog ga ik met je kijken naar deze en andere oorzaken van het huilen en ga ik dieper in op mijn dochter met haar angst tijdens de bevalling. Heb je vragen of wil je je ervaring delen met anderen? Ik heb hiervoor een speciale groep gemaakt op facebook. Ik zou het leuk vinden als ik je daar tegenkom. (www.facebook.com/groups/helemaaljezelfzijn) Verder ben ik te vinden op instagram en op youtube. Facebook Groep