Als je alle verhalen moet geloven wel.
Wanneer je vaker naar een film of serie kijkt (vooral die uit Amerika kunnen er wat van), dan zijn bevallingen kleine horror verhalen. Je ziet het vruchtwater klotsen, bloed tegen de muur, schreeuwende vrouwen, hulpverleners die aanmoedigen dat je moet persen en alles doordrenkt met pijn.

 

We zijn geconditioneerd

Door alle verhalen en beelden gaan we ervan uit (vaak als tiener al) dat bevallen pijnlijk is. Dat een baby krijgen geweldig is (dat beeld wordt wel geromantiseerd) maar die bevalling, daar moet je doorheen.
Ook als je internet bekijkt wordt er vooral verteld hoe je met de pijn kunt omgaan. Er wordt gesproken van een warme douche tot pijnbestrijding. Oftewel de suggestie wordt gewekt dat pijnloos een fantasie is.

 

Is zonder pijnbestrijding bevallen wel mogelijk?

Als je de films moet geloven niet. Dan is het echt afzien.
Laten we eens verder kijken. Hoe denk je dat vrouwen vroeger bevielen? En de vrouwen die in de natuur bevallen? Denk je dat zij vergingen van de pijn?
In de documentaire van gynaecoloog dr. Grantly Dick Reed kun je zien dat de moeders die vroeger geen TV hadden, de pijnlijke verhalen niet kenden, ook geen pijn hadden. Terwijl in het ziekenhuis waar de rijkere vrouwen bevielen het altijd gepaard ging met pijn.
Wat was dat het verschil?

 

Hoe kan het dat er vele vrouwen geen pijn ervaren tijdens de bevalling?

Zij zijn ten eerste niet geconditioneerd. Zij kennen alleen de verhalen dat je als vrouw gemaakt bent om te bevallen. Zij hebben nooit gehoord dat het pijnlijk is of dat je er bang voor moet zijn.
Terwijl de vrouwen die naar het ziekenhuis gingen ervan uit gingen dat je er dood van kon gaan. Dat schrikbeeld geeft enorm veel angst.

 

De nieuwe wereld

Ik besef me dat in dit tijd zeker ook dingen mis gingen en dat het heel fijn is dat we nu zoveel vrouwen en baby’s kunnen helpen!
Maar wat ontzettend jammer is dat we de kennis en het vertrouwen zijn kwijt geraakt dat wij vrouwen er voor zijn gemaakt om te baren. Dat ze dit pijnloos en zonder angst kunnen. Dat we net zoals een hond of kat ons lijf kunnen volgen en we weten wat we moeten doen. Ik ben al verschillende bevallingen bij onze honden en katten geweest, ik zie nooit pijn. Ze piepen niet en ze lopen ook niet weg. Ze zoeken een rustige plek en de ene na de andere pup of kitten worden geboren. Het is een natuurlijk proces.

 

Vertrouwen op ons lijf, onze intuïtie en de natuur

Angst zorgt ervoor dat we in een overlevingsstand terecht komen. Ons lijf gaat er dan alles aan doen om te kunnen vechten of vluchten. Niet zo handig wanneer je wilt bevallen.
Je kunt dus niets doen, behalve bevriezen. En dat geeft angst, pijn, misschien zelfs machteloosheid of een falend gevoel dat je niet (zelfstandig) kunt bevallen.

 

Mijn ervaring kan ook de jouwe zijn

Ik ben bevallen zonder pijn!
En als ik het kan kun jij het ook.
Wel was dit ná een goede voorbereiding! Ik had geleerd hoe ik me kon ontspannen en uit de angst kon blijven. Daardoor kon ik mijn lijf volgen, had ik contact met onze baby in de buik en werkten we samen als team. Wat een bekrachtigende ervaring. Wat bijzonder wat wij als vrouwen kunnen. Ik was zo trots op mezelf. En eigenlijk nog steeds 😉

 

Wil jij ook op deze manier bevallen. Zonder angst?
Vraag me naar de mogelijkheden!

Tip!

Elke week ben ik aanwezig in mijn facebookcommunity ‘Voorbereiden op je bevalling’. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.

Voorbereiden op je Bevalling