Je baby in rouw tijdens de zwangerschap

Deze keer over een heel speciale rouw. Een rouw die niet altijd wordt herkend. Een rouw waarvan je als moeder geen weet kan hebben, maar die wel veel impact kan hebben op je baby.

Je baby is blij, enthousiast en heeft er zin in om uit te groeien tot jullie baby. Je baby dobbert heerlijk rond in het warme vruchtwater en voelt zich veilig en beschermd.
Je baby is niet alleen, je baby heeft naast zich een broertje of zusje.
Je baby en het broertje of zusje zijn samen, samen zullen ze jullie als ouders krijgen. Samen zullen ze de boel onveilig maken, samen zullen ze opgroeien.
En dan na een paar dagen of een paar weken verdwijnt het broertje of zusje. Hij of zij gaat dood.

Mijn moeder heeft nooit geweten dat ik niet alleen was. Ik heb nooit meer kunnen navragen of ze een innestelingsbloeding of een andere bloeding heeft gehad terwijl ze zwanger was van mij, want dat is één van de signalen dat er sprake kan zijn van het doodgaan van een vruchtje.
Maar het kan dus ook zo zijn dat ze dit niet gevoeld of gemerkt heeft. Ze heeft er in ieder geval nooit iets van gezegd.

Inmiddels heb ik ervaren hoe het is om je broertje of zusje naast je te zien en voelen doodgaan. Ook al zijn ze nog zo klein en noemen we het een vruchtje. Mij gaf dit een eenzaam en alleen gevoel. Ik als kleine baby in de buik rouwde en niemand herkende of erkende dit verdriet. Of de andere gevoelens die ik ervaarde.

Wanneer dit met je baby gebeurd en jij merkt lichamelijk niets, kun je dan wel weten dat er een vruchtje is overleden?
Niet altijd. Soms voel je een onbestemd gevoel. Soms wordt je onzeker over de zwangerschap of je lichamelijke signalen veranderen (meer misselijk of juist ineens niet meer). Dit is bij iedereen anders.
Ik kan het zien, doordat er een dof plekje als een uitdovende ster, in de baarmoeder aanwezig is. En nadat de baby geboren is, kun je het vaak herkennen aan de lichaamstaal en het gedrag van je baby.

Je baby was zo blij, zo enthousiast en nu ineens is je baby verdrietig en boos. En heeft je meer dan ooit nodig. Jij bent de veilige haven van je baby.

 

Als tip wil ik je meegeven om met een open mind naar je zwangerschap te kijken. En ook naar je baby te kijken. En wees lief voor jezelf wanneer je dit niet herkent hebt en het blijkt later zo te zijn dat er een vruchtje in je buik is overleden.