Dreiging van macrosomie
Daar begint het weer is het eerste wat ik dan denk.
Zou ons lichaam en de placenta (die is ontstaan uit dezelfde cellen als onze baby) samen niet heel goed weten hoe groot de baby kan zijn in de buik en weten hoe ze je baby naar buiten kunnen begeleiden?
Zelf heb ik nauwelijks echo’s gehad
Ik weet nog dat de 20 weken zijn intrede deed.
Bij onze oudste had je alleen de 1e echo en dat was het.
Inmiddels heeft zo’n beetje elke verloskundigenpraktijk een echo apparaat ter beschikking en worden er veel meer echo’s gemaakt. Soms handig, maar soms ook overbodig.
Kijk je even met me mee naar de cijfers?
Macrosomie betekent in Nederland dat het geboortegewicht boven de 4500 gram is. En dit komt bij 1,9% van de kinderen voor.
Hoe meten we dit, want alleen ná de geboorte weten we het gewicht van de baby. (uit de factsheet van KNOV)
Inderdaad via de echo.
Bij de echo wordt het buikje, het hoofdje en het bovenbeentje opgemeten. Door deze metingen gaan ze het gewicht schatten! Want elke mm verschil is ook een behoorlijk verschil in het gewicht. Dus het kan zomaar zijn dat als je in dezelfde week verschillende echo’s door verschillende mensen laat maken, je baby steeds een ander gewicht heeft.
De afwijkingen van een echo zijn tussen de 40 en 50%, dat is best veel vind ik.
Het maken van groeiecho’s kan heel behulpzaam zijn, wanneer je bovenstaande meeneemt. Dus wanneer je baby ongeveer zijn groeilijn volgt dan is alles goed, is er nauwelijks groei of ineens een grote groei is het zinvol om te kijken naar een oorzaak.
Wat zijn de gevolgen?
Maar wat als je naar het einde van je zwangerschap gaat en je ineens een extra echo moet voor de groei?
Wat zegt deze echo dan?
Kun je dan iets nuttigs zeggen over de groei van je baby?
Is dit aanleiding om een inleiding in te zetten?
Of een geplande keizersnede?
De groeilijn is er immers niet… en een volgende echo is pas helpend voor de groeilijn na 2-4 weken.
Voorbarig?
Door deze medicalisering (weet je nog, voor 1,9% van de kinderen) worden er veel meer inleidingen en keizersneden gepland dan noodzakelijk. Uiteindelijk bleek de geboorte heel soepel of was de schatting niet meer dan dat, een schatting. En bleek de baby zelfs minder dan 4000 gram te wegen.
En dit vooral om te voorkomen dat het schoudertje van je baby blijft hangen. Er moeten 36 vrouwen zijn ingeleid om 1 schouderdystocie te voorkomen. (aldus de folder van het Ikazia ziekenhuis).
In dezelfde folder staat ook dat er geen verschil is in het risico op zuurstoftekort, zenuwbeschadiging of opname op de couveuseafdeling bij het inleiden van de bevalling ten opzichte van afwachten. Bij inleiden wordt de baby een paar weken te vroeg geboren wat mogelijk meer kans geeft op lage bloedsuikerwaarden, ademhalingsproblemen en hogere waarden van bilirubine (geelzucht).
Ook voor de moeders is er geen belangrijk verschil wanneer er gekeken wordt naar bloedverlies.
Laten we weer vertrouwen in onszelf, in ons lijf, in ons instinct en in de natuur.
Ik zou willen dat we meer vertrouwen op de natuur.
Jouw lijf en de placenta van je baby werken samen. Dat maakt de geboorte zo magisch en wonderlijk.
Dan mag je er toch ook vanuit gaan dat ze in de zwangerschap ook samenwerken!
Denk je niet dat de natuur het zo gemaakt heeft dat je baby ook geboren kan worden?
Ik merk wanneer ik praat met zwangeren dat gynaecologen of verloskundigen soms heel anders denken dan hierboven in de folder en in richtlijnen staan.
Deze ‘ik wil de moeder of baby koste wat kost beschermen’ lijkt me schadelijker dan vertrouwen op de innerlijke wijsheid van de moeder.
Veel aanstaande mama’s krijgen heel wat spanningen erbij wanneer ze het einde van de zwangerschap naderen. Met dit artikel wil ik je wat spanningen uit de lucht halen.
Wat wil jij doen wanneer je baby groot wordt geschat?
Hoe heb jij je hierop voorbereid?
En heb jij je baby voorbereid?
Laat het me weten in de comments of stuur een dm!
Elke week ben ik aanwezig in mijn facebookcommunity ‘Zwangerschap, Geboorte en het Vierde trimester’. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.
Zwangerschap, Geboorte en het Vierde Trimester