De meest voorkomende reden die ik hoor om geen voorbereidende cursus te doen voor je bevalling, is omdat je de bevalling toch niet kunt controleren.
En dat klopt. Je kunt je bevalling niet controleren. En dat moet je ook helemaal niet willen.

 

Maar wat in deze redenatie vergeten wordt is dat jij je bevalling wel kunt beïnvloeden!

Het maakt namelijk veel verschil uit of jij weet hoe jij je ten alle tijden kunt ontspannen met bijvoorbeeld ademhalingstechnieken. Jij kunt je angst én je pijn beïnvloeden door te oefenen met ontspanningstechnieken.

Ik merk dat dit iets is wat snel aan de kant wordt geschoven.
Maar ik weet uit ervaring wat een enorm verschil dit is.
Bij onze derde bevalling kreeg ik een weeënstorm en ik kon tussen de weeën niet meer bijkomen. Er was geen pauze, het ging maar door. Ik heb de schouders van mijn man echt blauw geknepen. Wat een heftigheid. Als ik toen niet wist hoe ik mezelf naar rustiger vaarwater kon brengen was ik volledig in paniek geraakt. Ik wist hoe ik mezelf kon ontspannen, om deze storm door te komen. En wat was ik (achteraf, want op dat moment vervloekte ik de storm) dankbaar dat ik op die manier mijn bevalling kon beïnvloeden.

Moet je dan een cursus volgen?

Dat ligt aan jou. Vind jij het fijn om verschillende boeken te lezen? Kun jij de technieken die daar staan ook toepassen? Dan zijn de boeken misschien wel genoeg. Vind jij het fijn om al je opties te kennen en te weten hoe je kunt reageren op elke situatie vind je het misschien wel fijner om een cursus te volgen.
Vraag dus voor de cursus begint ook wat er geleerd wordt. Alleen de ontspannings- en ademhalingstechnieken worden er ook opties en keuzemogelijkheden besproken?

En wil jij dat je partner begrijpt wat er met je gebeurd en hoe hij je kan hepen? Want mijn inziens is dat de belangrijkste taak van je partner (je levenspartner of je geboortepartner). Hij (of zij) kan jou terug brengen naar de ontspanning, kan je laten zien en voelen dat je geliefd bent zodat je weer in je bubbel komt. Die bubbel vol endorfine, oxytocine en analgetica. Echt die geeft een nog diepere ontspanning en een veilig gevoel. Hierdoor kun jij je lichaam volgen en zal je een bevalling krijgen waar jij met een goed gevoel op kan terugkijken.

 

Dus controleren van je bevalling kan niet en is ook niet nodig.

Je kunt door een goede voorbereiding meevaren met de situatie, waar die ook heengaat. Wel kun je doordat jij je bevalling kunt beïnvloeden de storm voorkomen of bevaren. Je kunt zo veel meer aan dan je denkt.

 

Wil jij meer weten over hoe jij je bevalling kunt voorbereiden?
Wordt dan lid van mijn facebookgroep waar we elkaar inspireren en jij waardevolle tips opdoet.

Elke week ben ik aanwezig in mijn facebookcommunity ‘Voorbereiden op je bevalling’. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.

Voorbereiden op je Bevalling