Zwanger zijn is een bijzondere periode. Je brengt leven voort, je draagt het leven in je, onder je hart. Een bijzondere tijd. Een tijd die meestal staat in het teken van het vormen van een gezin, van blijdschap, van verandering en de transitie van vrouw naar (wederom) moeder worden.

En soms dan worden deze gevoelens overschaduwd door rouw, door intens verdriet, gemis, eenzaamheid of depressieve gevoelens.
Soms overlijd er een dierbare, zoals je partner, een ouder, je broer of zus of een lieve vriend(in). Een grote schok of iets wat je al van verre zag aankomen, het blijft een hele aparte ervaring om dood en leven zo dicht bij elkaar te beleven.

Ook voor je baby een hele aparte ervaring en hij of zij zal met je mee rouwen. Het diepe verdriet, de blijdschap, de liefde, het gemis, alles wat jij ervaart, beleeft je baby met je mee. Soms voel je steun uit je zwangerschap en soms maakt het extra zwaar. Hoe jij het ook beleeft, het is belangrijk dat jij je gevoelens niet wegveegt of ontkent.
Ik weet nog goed toen mijn moeder op 56 jarige leeftijd plotseling overleed, je in een onwerkelijkheid beland. Het kan toch niet waar zijn.. Ik moest haar echt zien, voordat ik kon geloven dat het waar was. En ik dit besef langzaam kon laten binnenkomen.
Verdriet versterkt je emoties en de onbalans van je hormonen, alsof je alles intens beleeft. Zeker wanneer je zwanger bent (of net bevallen) zul je de intense emoties van verdriet en blijdschap dwars door elkaar voelen. Dat voelt soms ingewikkeld, soms mooi en vooral intens. Je zou het anders willen, het voelt vaak ongewenst en het kan lastig zijn om van die gevoelens afscheid te nemen.

Het is belangrijk dat je alle gevoelens en emoties laat stromen. Je mag ze voelen en het is belangrijk dat je ze voelt. Want wat je niet draagt, blijft woekeren. Voor je baby is het ook fijn wanneer je eerlijk bent naar jezelf en je baby. Voel wat er met jou en je lijf gebeurd. En leg dit uit aan je baby. Vertel wat er gebeurd en waarom al die gevoelens er zijn. Leg ook uit dat je baby jou niet hoeft te helpen.

Soms ontstaan er rouw gevoelens terwijl de sterfte al langer geleden is. Maar nu komt ineens het besef. Misschien wel omdat je zwanger bent en nu meer open staat. Deze gevoelens kunnen ontstaan wanneer er een sterfgeval was, maar ook wanneer jij eerder een miskraam hebt gehad, een abortus hebt ondergaan, je relatie stuk loopt of wanneer je enorme spijt hebt van beslissingen uit het verleden.
Dan kunnen er nu enorme spanningen, angst, zorgen, boosheid, eenzaamheid of andere gevoelens omhoog komen. Wanneer je een luisterend oor, een helpende hand of een extra schouder nodig hebt, schroom dan niet om die te vragen!

Wanneer je mijn hulp wilt, dan mail of whatsapp me nu.
Ik ben er voor je.

Elke week ben ik aanwezig in mijn facebookcommunity ‘Natuurlijke geboorte’. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.