Zwanger en gevoelens

Ze kunnen zo tegenstrijdig zijn.
Je hoort je toch stralend te voelen, te genieten en gelukkig te zijn?
Ik merkte dat ik tijdens mijn zwangerschappen vaak alle kanten op ging met mijn gevoelens. En ja, ik voelde me soms overspoelt worden met geluk, met liefde voor de baby in mijn buik. Maar ook werd ik soms overspoeld door onzekerheid, door somberheid en was ik moe of verdrietig.

Wist jij dat je hersenen net zo veel veranderen als in de puberteit?
Dus dat het helemaal zo gek niet is dat je gevoelens alle kanten opgaan. Daarbij gedragen je hormonen zich nu echt anders (soms lijk je net een puber met die stemmingswisselingen). Dat is allemaal heel normaal.

Duw de moeilijke gevoelens en emoties dus ook niet weg. Voel wat er te voelen valt, in plaats ze onder de vloermat te vegen. Want wanneer je alles onder de vloermat veegt, komt er een bergje. En wanneer het niet uitkomt, op een onverwacht ogenblik struikel je hier overheen.
Hoe onmogelijk het ook voelt, voel je gevoelens en kijk er eens naar. Wanneer je met iets meer afstand kijkt, kan het zo maar zijn dat je ineens begrijpt waar dit gevoel vandaan komt. En soms moet je verder kijken en erover praten met je partner of iemand anders.

Ook je onzeker voelen, je zorgen maken of zelfs stress ervaren horen bij een zwangerschap. Want ze horen bij het leven. Iedereen ervaart deze gevoelens, dus waarom zou je in de zwangerschap hier ineens 9 maanden van verlost zijn?
Wel is het belangrijk om hier aandacht aan te geven, jij bent immers niet alleen. Je baby voelt met je mee. Leg je baby uit wat er met je gebeurd en dat dit niets met je baby te maken heeft. Praat erover, schrijf erover of gebruik een andere creatieve manier om deze gevoelens te uiten.

Misschien kom je er achter dat je gedachten een loopje met je nemen of dat je moe bent. En soms kom je er niet zo 1-2-3 achter wat de reden is en is dit ook niet zo belangrijk. Voel jij dat dit wel eens belangrijk voor je zou kunnen zijn, dan mag je altijd contact met me opnemen.
Wanneer jij of je partner voelen dat je hier iets mee moet, loop hier dan niet te lang mee rond. Je mag je namelijk ook blij, vrolijk en stralend voelen. Je mag weer uit die donkere gevoelens naar de lichte fijne gevoelens. Want ook die horen erbij.

Je bent niet de enige
Weet dus dat al die gevoelens heel normaal zijn. Je hoeft je hier niet voor te schamen of je hier schuldig over te voelen, ook niet tegenover je baby. Je hoeft het ook niet alleen te doen. Er is altijd een luisterend oor voor je, soms vind je die bij je partner, je moeder, je zus of een goede vriendin. En soms is het fijn om hiervoor naar een professional te gaan.

De eerste stap om naar de lichte gevoelens te gaan
Dankbaarheid en Verwondering. Deze twee gevoelens helpen je waar ze kunnen om van de zwaarte meer naar de lichte fijne gevoelens te gaan. Dankaar voor je leven, je relatie, je baby in de buik, of dankbaar voor die prachtige bloemen, de wind in je haren, de zon op je gezicht. En kijk vol verwondering naar de wereld om je heen. Kijk maar eens wat er dan in je verandert.

 

Laat je me weten hoe het met jou gaat?

Elke week ben ik aanwezig in mijn facebookcommunity ‘Zwangerschap, Geboorte en het Vierde trimester’. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.

Zwangerschap, Geboorte en het Vierde Trimester