Regie over je bevalling!

Ik ben moeder van 6 kinderen, en heb 6 keer een bevalling mogen meemaken.

Ik heb me in die tijd niet verdiept in het maken van een bevalplan, ik luisterde naar mijn verloskundige en mijn gynaecoloog en liet het gewoon gebeuren.

Dit hoeft helemaal niet slecht te zijn, want je bevalling is een oerdrift en het is met de juiste begeleiding echt goed te doen! We zijn er voor gemaakt en de baby weet met zijn instincten ook wat hij moet doen.

Oerdrift versus voorbereiden

Wel heb ik wat dingen gemist, zoals welke keuzen heb ik en wanneer kan ik en zou ik ingrijpen kunnen weigeren. Ik had me niet verdiept in wat kan en mag (in Nederland) en waarom er bepaalde protocollen zijn. Ik ging uit van mijn verloskundige en gynaecoloog. En nog veel belangrijker ik heb me niet verdiept in hoe ik in mijn eigen kracht kon blijven. Hoe blijf je in je bubbel als je niet van je bed af mag, hoe vang je je weeën op, wat is het voordeel voor je baby om andere houdingen te proberen en wat zijn de voordelen van je baby als je beweegt tijdens je bevalling.

Regie in eigen hand

De stroming van de vrije geboorte vind ik heel belangrijk. Deze (nieuwe) stroming kwam ik tegen toen ik steeds vaker hoorde dat er vrouwen zijn die wel durven te beslissen om tegen een medisch advies in te gaan met goede redenen. Bijvoorbeeld er moet worden ingeleid, volgens het protocol gaat de pomp met de chemische oxytocine om de bepaalde tijd omhoog. Wanneer jij voelt dat de weeën sterker worden kun je ook aangeven dat de pomp niet omhoog wordt gezet en dat je even afwacht wat er gaat gebeuren. Ik leerde door deze stroming dat je als vrouw veel meer te zeggen hebt dan ik dacht. Dus je mag in je kracht gaan staan, je gevoel volgen én in je kracht blijven. Zeker wanneer je partner je hierbij ondersteunt is dit voor jullie zo veel fijner. Je voelt je gehoord en gezien.

Hoe zorg je dat jouw verloskundige en/of je gynaecoloog ook weten wat jouw wensen zijn. Geeft je ze tussen neus en lippen door en worden ze weggewuifd. Dingen kunnen natuurlijk anders gaan.

Door je goed voor te bereiden op je bevalling kom je in je kracht te staan. Dit geeft extra zelfvertrouwen.
Door dit samen te doen met je partner én baby kunnen jullie de bevalling ook als team ervaren.

Een handig hulpmiddel is het bevalplan.

 

Bevalplan, de ultieme voorbereiding?

Een bevalplan heeft als voordeel dat jij er precies in kunt zetten wat jij fijn vindt én je kunt een plan B of zelfs een plan C maken.
Door hier echt over na te denken ben jij (veel) beter voorbereid op wat gaat komen. En daardoor is jouw baby ook beter voorbereid. Je baby weet dan ook wat hij kan verwachten.

In je bevalplan kun je alles zetten wat belangrijk is. Maar ik adviseer je wel om het plan zo eenvoudig mogelijk op 1 A4tje te zetten. Fijn is het wanneer je er plaatjes bij gebruikt, zodat het in één oogopslag duidelijk is wat jij wel of niet wilt.

Waar kun je aan denken?
Natuurlijk aan wie je erbij wilt hebben en welke locatie, maar ook hoe zorg je dat je locatie fijn, veilig aanvoelt. Ook als je locatie niet je eerste keuze zou zijn. Welke ingrepen mogen ze bij je doen (ik noem er een paar: toucheren, strippen, inleiden, echo, doptone, ctg, inwendige ctg met draadje in hoofdje van je baby, knip, keizersnede)? Wil je voordat ze een ingreep willen doen bedenktijd? En wat wil je wanneer er spoed bij komt kijken? Weet je al welke houdingen je baby kunnen helpen om goed in te dalen of juist te draaien in het geboortekanaal? Wil je er hulpmiddelen bij, zoals een bal of een baarkruk? Je bevalplan is eigenlijk de beste voorbereiding om jezelf goed voor te bereiden én om samen met je partner een plan te maken.

Je baby

Ik vind het ook belangrijk dat je je baby meeneemt in jullie proces. Vertel hem wat je allemaal doet en bedenkt en waarom. Dan kan hij zich hierop afstemmen. Dan geef je hem een keuze. Juist wanneer er een keizersnede dreigt is het belangrijk dit uit te leggen aan je baby. Vertel hem wat er aan de hand is, wat jouw gevoelens hierbij zijn en wat de mogelijkheden zijn. Misschien kun je je baby helpen draaien door bepaalde houdingen aan te nemen, je voeten te laten masseren door een voetreflextherapeut én door je baby voor te leggen wat hij wil. Leg hem uit dat jij hem gaat helpen draaien, maar dat wanneer hij dit niet wil, jullie in stuit gaan bevallen of voor een keizersnede gaan. Op die manier betrek je je baby erbij én krijgt hij een keuze in zijn geboorteproces.

Angsten en zorgen door eigen verhaal?

En als jij of je partner nog angst of zorgen hebben over de bevalling, kijk dan eens naar jullie geboorte. Het kan zomaar zijn dat daar iets is gebeurd wat heel spannend was voor jou als baby. Alle spanningen en ervaringen van jouw geboorte worden opgeslagen in jouw lijf, in je celgeheugen. En die kunnen naar boven komen drijven wanneer jij zelf een baby verwacht.

Ik kwam er achter dat mijn angst voor de bevalling alles te maken had met hoe ik geboren ben. Mijn moeder is namelijk ingeleid, wat een chemische reactie gaf in haar en mijn lijf. Deze onrust, deze ‘het moet nu gebeuren’, was erg angstig. Ik had er geen controle meer over. Het overkomt je.
Wanneer ik nu terug kijk naar de bevallingen van onze kinderen zie ik dit patroon terug. Ik liet het me overkomen. Daarnaast was ik erg angstig voor de bevallingen zonder aanwijsbare reden. Nu begrijp ik dat mijn angst als baby meespeelde bij de geboorten van onze kinderen, die angst kwam weer bovendrijven om mij als persoon te laten groeien.

Visueel bevalplan

Zoals ik al aangaf hoef je je bevalplan niet helemaal uit te werken in tekst, want dan moet je verloskundige of gynaecoloog veel te veel lezen. Het is veel praktischer als je over alles hebt nagedacht en dat je daarna een plan maakt met afbeeldingen.

Geboorteplan

Geboorteplan Bianca Gerritsen

klik op de afbeelding om de pdf te downloaden