Afgelopen zondag was het formule 1 weekend, de meesten van ons gezin zijn al jaren fan. Zelf ben ik niet een échte fan, ik kijk eens een enkele keer zoals gisteren. Ik houd namelijk van de sfeer van sport, van het samen een doel hebben en er voor gaan. Van het broederschap wat er dan is in elk team en in de sport als geheel.

Gisteren besefte ik me dat dit een goede vergelijking is voor ouders die een baby verwachten. Jullie hebben samen een doel en gaan er samen voor. Er is zelf een winnaar en dat is jullie baby. En jullie als ouders zijn de begeleiders die je baby toejuichen, helpen en begeleiden om via de juiste weg met de juiste draai de nieuwe wereld in te gaan.

Natuurlijk kunnen we een discussie voeren over deze vergelijking, want het is niet precies hetzelfde. Maar ik denk dat je de punten er wel kunt uithalen die ik bedoel.
En veel belangrijker, de vergelijking houdt hier niet op. Mijn punt wat is gisteren zo bijzonder vond, komt nog.

Laat ik de situatie van de race even schetsen, zodat je begrijpt waar ik het over heb.
In deze race lag Max, na de eerste bocht, voorop. En Lewis reed tweede.
Lewis ervaarde wat spanningen, want hij wilde eerste zijn. Na de pitstop moest hij wat auto’s inhalen en door de druk die hij voelde maakte hij een foutje. Op dit natte circuit is een foutje niet alleen een klein foutje, maar een fout met flinke gevolgen. Hij vloog van de baan, gelukkig geen schade en kon de race weer hervatten. Maar nu als 9e.
Dat geeft natuurlijk nog meer spanningen. Nog meer druk.

Door een crash van 2 andere coureurs, kwam de race stil te liggen.
Wat ik Lewis hier zag doen vond ik zeer waardevol.
En dat is precies wat ik ouders leer in mijn zwangerschapscursus!

Lewis ging wandelen om de stress hormonen te laten dalen. Hij praatte met iemand om te ontspannen en luisterde naar iets ontspannends.

Precies dat wat Lewis hier deed, leer ik aanstaande ouders.

Wat er ook gebeurd tijdens de geboorte, zorg dat je weer ontspant. Ga bewegen, wandelen, trap lopen, wiegen, dansen, zodat je stress hormonen kunt laten dalen. Praat met je partner, zodat je kunt ontspannen, wordt weer verliefd en voel de liefde stromen. En luister naar ontspannende muziek, affirmaties, of de meditaties/scripts die je van me krijgt tijdens de cursus. Dan komen er endorfinen vrij (en die zijn sterker dan morfine) waardoor jij je ontspannen, veilig en gedragen voelt. Je baarmoeder krijgt weer voldoende zuurstof en bloed, waardoor je baby (weer) kan zakken.

 Ik zag Lewis gaan van een houding van ‘ik heb gefaald’, een bijna paniek stemming naar een zeer ontspannen en zelfverzekerde Lewis.

En dat kun jij als moeder ook!

Zeker wanneer je partner precies weet wat hij moet zeggen en/of doen om jou in deze ontspanning te helpen.

Wil je meer weten?

Vraag een gratis Hart-gesprek aan.

Of

Kom naar het gratis inloopSPRUITuur op vrijdag 30 april om 10.00 uur.
Het is online, dus voel je welkom!
Via de knop kom je uit op de facebookpagina, opgeven kan via info@platformspruit.nl

Elke week kom ik live in mijn facebookcommunity ‘Je baby en jij, lichamelijk, emotioneel, spiritueel’. Het is een groep waar we elkaar kunnen helpen en met elkaar kunnen delen.
Super leuk als je lid wordt.