Wanneer jouw brein aan staat ben je bezig met je hoofd. Je denkt, je prakkezeert, je piekert.
En wanneer je zo ‘ in je hoofd zit’ kan je lijf niet goed ontspannen.

Ik ga je dit uitleggen.

 

Spanningskamer en ontspanningskamer

We hebben een autonoom zenuwstelsel met als het ware 2 kamers. De spanningskamer en de ontspanningskamer. Ideaal is het wanneer we het grootste gedeelte van de tijd in de ontspanningskamer aanwezig kunnen zijn. In deze kamer vind je rust, veiligheid en kun je helen. Je adrenaline daalt waardoor er meer ruimte komt voor de ontspannende hormonen zoal oxytocine en melanine.
Wat ik vaak bij mama’s merk, zeker wanneer de gevoelens van falen, schuldig voelen of zorgen de overhand spelen ze in de spanningskamer zitten. In de spanningskamer wordt de energie uit je lichaam gehaald om snel te kunnen reageren. Wanneer jij dus in je spanningskamer zit kan je lijf niet goed ontspannen, hij blijft alert. Alert om te checken of je wel veilig bent. Dus ook klaar om aan te vallen, te vluchten of te bevriezen. (De Fight-Flight-Freeze reactie). Dit is een heel handige reactie wanneer er gevaar dreigt. Maar wanneer dit te lang duurt heeft het ook een nadelig effect op je immuunsysteem, je pijnsensatie en op je creatiekracht.

In de ontspanningskamer stroomt de energie door ons hele lijf. Dus ook door de baarmoeder. En dat helpt ons kindje in de baarmoeder te ontspannen. Onze baarmoeder is ons centrum van vrouwelijke wijsheid en het centrum van creatiekracht. En wanneer je zwanger bent zelfs letterlijk.

Voordelen van ontspannen

Wanneer je nu zwanger bent en je straks gaat bevallen, wordt het hormoon oxitocyne heel belangrijk. Dit hormoon heb je nodig om te bevallen. Wanneer je in de spanningskamer zit, zul je dit hormoon niet of nauwelijks voelen en zal de bevalling moeilijker verlopen.

Ook voor de pijnsensatie is het belangrijk dat je in de ontspannningskamer zit. Wanneer je bang bent voor de bevalling of voor de toekomst voel je angst in je lijf en verblijf je in de spanningskamer. De pijn zal dan heviger voelen dan wanneer je in de ontspanningskamer bent.

En dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Daarom heb ik in mijn gratis ebook ‘Verwelkomen van je baby’ een fijne ontspanningsoefening staan.

Onze taak als ouders is om onszelf te leren ontspannen, zodat we onze kindje kunnen helpen ontspannen. En hier kun je al mee beginnen terwijl je zwanger bent. Of zwanger wilt worden.

 

Een nieuwe gewoonte om te ontspannen

Ik geef mama’s altijd de tip dat je, nu je mama-to-be bent, een heel belangrijke taak hebt. Elke dag moet je een mama-momentje inplannen. Minstens 10 minuten per dag, maar liever een half uur. En wanneer dit nu een gewoonte is, is de kans groter dat je dit blijft doen na de geboorte.

Dit half uur kun je invullen met dat waar je die dag zin in of behoefte aan hebt. Denk aan een boek lezen, badderen, zwemmen, sporten, wandelen, mediteren, een dutje doen, naar de wolken staren, TV kijken, schilderen, tekenen, schrijven en ga zo maar door. Echt doen waar jij zin in hebt. Dat helpt.

Als moeder van 6 kinderen begrijp ik de uitdaging om tijd voor jezelf in te plannen. Om jezelf op de 1e plaats te zetten voor op zijn minst 10 tot 30 minuten per dag.

 

Een ontspannende oefening op video.
Doe je mee?

Ik heb een video voor je opgenomen wat je nu meteen kunt doen wanneer jij je hoofd wilt uitzetten en je even, al is het maar voor heel even, je ontspannen wilt voelen.

Wat vond je ervan?

Ik vond het toen ik deze oefening voor het eerst deed, een hele praktische en bijzondere ervaring.

Laat je het me weten hoe jij dit ervaarde?

Vraag hier mijn gratis ebook ‘Verwelkomen van je baby’ aan!

Wil je je ervaring met me delen in het veilige inloopspreekuur, dit is een community op facebook?
Hier vind je meer mama’s en toekomstige mama’s. We hebben het hier over bewust zwanger zijn, over huilen of niet slapen van je baby en nog veel meer.