Staat jouw brein aan?

Misschien niet een vraag die je vaak hoort.
Wanneer jouw brein aan staat ben je bezig in je hoofd met denken, piekeren of gedachten die steeds maar terugkomen. Wanneer je zo ‘in je hoofd zit’ kun je niet goed zakken in je lijf. En dat betekent dat je lijf niet écht ontspannen is. Je zit dan als het ware in een vecht- of vluchtreactie. Boze gedachten komen vaak voort uit een vechtreactie en aan andere dingen denken vaak een vluchtreactie. (Daar bedoel ik niet mee dat je aan het vechten of vluchten bent. Maar je lijf maakt hormonen aan die ervoor zorgen dat je makkelijker zou kunnen vluchten of vechten).

Ik ga je dit hieronder uitleggen. Zonder te ingewikkeld te worden.
In mijn zwangerschapscursus of HypnoBirthing® ga ik hier completer op in.

 

Spanningskamer en ontspanningskamer

We hebben een autonoom zenuwstelsel met als het ware 2 kamers. De spanningskamer en de ontspanningskamer. Ideaal is het wanneer we het grootste gedeelte van de tijd in de ontspanningskamer aanwezig kunnen zijn. In deze kamer vind je rust, veiligheid en kun je helen. Je adrenaline daalt waardoor er meer ruimte komt voor de ontspannende hormonen zoal oxytocine (kunffelhormoon), enodorfine (natuurlijk pijnstillendhormoon) en melatonine (slaaphormoon).
Wat ik vaak bij mama’s merk, zeker wanneer er gevoelens zijn van falen, schuldig voelen of zorgen-maken de overhand spelen ze in de spanningskamer zitten. In de spanningskamer wordt de energie uit je lichaam gehaald om snel te kunnen reageren. Wanneer jij dus in je spanningskamer zit kan je lijf niet goed ontspannen, hij blijft als het ware alert. Alert om te checken of je wel veilig bent. Dus ook klaar om aan te vallen, te vluchten of te bevriezen. (De Fight-Flight-Freeze reactie). Dit is een heel handige reactie wanneer er gevaar dreigt. Maar wanneer dit te lang duurt heeft het ook een nadelig effect op je immuunsysteem, je pijnsensatie en op je creatiekracht.

In de ontspanningskamer stroomt de energie door ons hele lijf. Dus ook door de baarmoeder. En dat helpt ons kindje in de baarmoeder te ontspannen. Onze baarmoeder is ons centrum van vrouwelijke wijsheid en het centrum van creatiekracht. (En in je zwangerschap ben jij een leven aan het creëren).

Voordelen van ontspannen

Wanneer je nu zwanger bent en je straks gaat bevallen, wordt het hormoon oxytocine (knuffelhormoon) heel belangrijk. Dit hormoon heb je nodig om te bevallen, omdat dit hormoon zorgt voor de golvingen (de weeën). Wanneer je in de spanningskamer zit, zal dit hormoon niet of nauwelijks worden aangemaakt. Waardoor ook golvingen minder krachting kunnen zijn.

Voor de pijnsensatie is het belangrijk dat je in de ontspannningskamer zit. Wanneer je bang bent voor de bevalling of voor de toekomst voel je angst in je lijf en ga je als het ware meteen naar de spanningskamer. In de spanningkamer worden er hormonen aangemaakt zoals adrenaline en cortisol. Hierdoor wordt het meeste bloed en zuurstof naar je hart en ledematen getransporteerd, zodat je kunt vechten of vluchten.

De pijn voelt heviger, omdat je de rustgevende hormonen mist en je lijf alert is. Als je zintuigen staan dan extra open om alle prikkels op te vangen om te kunnen afwegen waar het gevaar vandaan komt. Je kunt dan niet zakken in je lijf, waardoor jij je niet goed kunt ontspannen. Dit gaat onbewust! Het kan dus zo zijn dat je hier heel weinig van merkt, maar dat je je niet 100% veilig voelt of merkt dat je je wilt terugtrekken (bijvoorbeeld naar een ruimte waar je helemaal jezelf kunt zijn). Dit werkt in je leven zo, maar natuurlijk ook tijdens je bevalling. De ruimte waar je bent, je territorium, is dus belangrijk om je te kunnen ontspannen.

En omdat dit proces een onbewust proces is, is het ook logisch dat jij je niet 1-2-3 kunt ontspannen. Je brein is je aan het helpen door heel veel gedachten te hebben. Je gaat letterlijk uit je lijf en in je hoofd.

Daarom heb ik in mijn gratis ebook ‘Verwelkomen van je baby’ een fijne ontspanningsoefening staan en in de video hieronder neem ik je mee in een oefening die voor mij en onze kinderen erg goed werkt.

Onze taak als ouders is om onszelf te leren ontspannen, zodat we onze kindje kunnen helpen ontspannen. En hier kun je al mee beginnen terwijl je zwanger bent (of zwanger wilt worden).

Een nieuwe gewoonte om te ontspannen

Ik geef mama’s altijd de tip dat je, nu je mama-to-be bent, een heel belangrijke taak hebt. Elke dag moet je een mama-momentje inplannen. Minstens 10 minuten per dag, maar liever een half uur. En wanneer dit nu een gewoonte is, is de kans groter dat je dit blijft doen na de geboorte en dan zul je me dankbaar zijn.

Dit half uur kun je invullen met dat waar je die dag zin in of behoefte aan hebt. Denk aan een boek lezen, een bad nemen, zwemmen, sporten, wandelen, mediteren, een dutje doen, naar de wolken staren, TV kijken, schilderen, tekenen, schrijven en ga zo maar door. Echt doen waar jij zin in hebt. Dat helpt.
En wanneer je tijdens een wandeling even op het bankje gaat zitten en naar de natuur kijkt merk je dat je kunt genieten van dat moment. Dat noem ik een geluksmomentje, helemaal in het hier-en-nu zijn. Lukt dit niet en voel je dat je lijf helemaal onrustig wordt, dan weet je dat je adrenaline en cortisol in je bloed hoog is. Je hebt dit dan nog veel meer nodig!

Ikzelf ben moeder van 6 kinderen en door de strijd die mijn vader met me heeft (de ene rechtzaak na de andere, die we gelukkig steeds winnen) heb ik veel last (gehad) van die chronische stress. 5 Minuten ergens ontspannen zitten lukte niet. Ik moest dan iets DOEN, zoals schrijven of lopen. Door hier elke dag aan te werken kan ik nu rustig zitten op een bankje en voor me uit staren. En ik kan je zegggen dat is heerlijk.  

 

Een ontspannende oefening op video.
Doe je mee?

Ik heb een video voor je opgenomen wat je nu meteen kunt doen wanneer jij je hoofd wilt uitzetten en je even, al is het maar voor heel even, je ontspannen wilt voelen.
Heel veel plezier met deze mindfull oefening. En laat me gerust weten hoe jij omgaat met spanningen of stress. 

Bijgewerkt 16-06-2024