Vaak denken we met veiligheid aan onze omgeving.
Zijn de deuren kind-veilig, zijn de stopcontacten kind-veilig, tocht het, is het te warm. Maar is dit wel de belangrijkste veiligheid?
Het kind- of babyveilig maken van je huis heeft nogal wat voeten in de aarde.
Het begint met het wiegje en/of bedje, wat voor beddengoed mag er op, hier in Nederland een deken, terwijl in Duitsland een dekbedje wel kan. Moeten er gordijnen, een hemeltje, een muziekje, een babyfoon met of zonder dect, een videocamera, kruiken, een slaapzakje… en dat is nog maar als ze baby zijn.
Ik sprak een moeder uit Curaçao en als we het dan over veiligheid hebben is er een heel ander gesprek. De veiligheid dat de verloskundige te bereiken is en het niet te druk heeft of dat er zo weinig geld is dat het ziekenhuis op zondag gesloten is. Dus wat als je hulp nodig hebt op zondag? Deze veiligheid is veel ingrijpender, omdat het je zekerheid, je zelfvertrouwen kan ondermijnen.
Wat kun je doen als je je zorgen maakt over veiligheid.
Helpt het om zo veel mogelijk veilige producten te kopen, om een privé verloskundige in te huren?
Natuurlijk kan dat helpen. Toch zou ik aanraden om de veiligheid in jezelf te zoeken. Wanneer jij je veilig voelt, voelt je baby in de buik (of straks buiten de buik) zich ook veilig. En misschien heb je al die producten dan helemaal niet nodig. Vertrouw je op jezelf en je baby.
Ik vertel regelmatig dat onze baby in de baarmoeder alles ervaart, voelt en beleeft wat wij als mama ervaren.
Wanneer wij geen veiligheid ervaren, hoe moet onze baby zich dan veilig voelen? En als zij (mama en de baby) zich niet veilig voelen, welk effect zal dit dan hebben op de geboorte?
Veiligheid beïnvloed het vertrouwen en het welkom voelen. Welkom in de buik, welkom in het leven, welkom tijdens de geboorte.
Begin je, net zoals ik, te zien hoeveel effect veiligheid geeft op jezelf en je baby?
Mijn tip aan ALLE moeders, die zwanger zijn of al een baby in de armen kunnen houden, ga eens met je ogen dicht op een fijne plek zitten. Dat kan je slaapkamer, de badkamer, de tuin, het bos of het strand zijn, zo lang je maar ongestoord kunt zitten. In stilte, met de natuur als achtergrond geluid of met een muziekje. Met kaarslicht of met de zon op je gezicht. Kom tot rust. Zorg dat je je fijn voelt.
Herstel of versterk de verbinding met Vader Hemel (universum) en Moeder Aarde. Voel het licht van het universum en van de aarde je lijf instromen. Omarm jezelf, geef jezelf een knuffel. Zeg tegen jezelf: ‘Ik ben veilig, ik ben welkom, ik ben goed genoeg’. Herhaal dit zo vaak als nodig is terwijl je aan dit onveilige gevoel denkt. Voel hoe de onveiligheid langzaam oplost in het veilige gevoel wat je creëert.
Wanneer je de veiligheid in jezelf kunt voelen, voel je je beter. Je hebt meer vertrouwen en zelfvertrouwen, meer eigenwaarde. Je staat positiever in het leven en voelt minder zorgen.
Hoe veilig voel jij je?
Laat het me weten door hieronder een reactie te plaatsen of mail me.
Wil je hier iets over delen en met andere moeders praten, kom dan naar mijn community.